Gastronomie/eten en drinken Barcelona

Barcelona, culinair paradijs

Op gastronomisch vlak kun je het niet veel beter getroffen hebben dan Barcelona. Of je nu uitgebreid gaat tafelen in een toprestaurant, een snelle hap neemt in een eettent of gaat voor een drankje met lekkere tapas.

Op restaurant in Barcelona

Als je ’s avonds op restaurant gaat, houd er dan rekening meer dat de Spanjaarden later eten dan ons. Om zes uur ’s avonds zijn de restaurants vaak nog gesloten. Buurten waarin veel restaurants liggen, zijn Barceloneta, Gràcia, Ciutat Vella, Eixample en Poble Sec. Barceloneta is de oude visserswijk, je zult er bijgevolg veel visrestaurants aantreffen.

Tapas

Een typisch Spaans gebruik zijn tapas, hapjes die in Spaanse tapasbars of cafés bij je drankje geserveerd worden. Typische tapas zijn olijven, patatas bravas (aardappels met pikante tomatensaus) chorizo, gamba’s, calamares (inktvisringen), tortilla, enz. Je kunt tapas eten als smaakmaker voor je op restaurant gaat of als je gewoon iets gaat drinken. Tegenwoordig kunnen tapas in Barcelona ook wel als volwaardige maaltijd gegeten worden.

Streekgerechten Barcelona

Catalonië heeft zijn eigen, specifieke keuken, waarmee je in Barcelona uitgebreid kennis kunt maken. Natuurlijk kun je er ook veel gerechten proberen uit de rest van Spanje.

Het Spaanse gerecht bij uitstek is natuurlijk paella, een gerecht met als hoofdingrediënten rijst, vis- en schaaldieren, konijn of kip. In Barcelona kun je op restaurant alle soorten proeven, maar een paella die typisch is voor Catalonië is arròs negre. Deze paella wordt bereid met de zwarte inkt van een inktvis. Een nagerecht dat bekendheid geniet over de hele wereld is crema catalana, een dessert op basis van custard, dat veel wegheeft van crème brûlée.

Andere Catalaanse streekgerechten zijn zarzuela (visstoofpot), esqueixada (salade met kabeljauw); en botifarra amb mongetes (varkensworst en witte bonen). En zo zijn er nog heel wat voorbeelden te noemen.