Buikspieren: de grootste mythes

Een strakke afgetrainde buik zonder vetrolletjes met zichtbare buikspieren wil iedereen wel. Maar hoe doe je dat? Door dagelijks buikspieroefeningen te doen? Door op dieet te gaan? Over buikspieren doen in ieder geval zoveel verhalen de ronde dat het erg moeilijk is om te zeggen wat er nu van klopt en wat niet.

Van nature heb je een platte buik

Dit klopt niet, je hoeft je dus niet schuldig te voelen over je buikje! Ons bovenlichaam lijkt van nature op een cilinder. De buikspieren zijn dus niet volledig plat maar hebben een rondere vorm. Maar ook je leeftijd, je lichaamsbouw en je geslacht bepalen voor een groot deel hoe je buik eruit ziet.

Door buikspieroefeningen te doen, verdwijnen je vetrolletjes

Dit klopt niet, je buikvet zal niet verdwijnen door je buikspieren te trainen. Door buikspieroefeningen te doen train je je buikspieren en zullen deze krachtiger worden. Maar het vet dat boven je spieren ligt zal er niet van minderen. Dat krijg je alleen weg door minder calorieën in te nemen dan je verbrandt op een dag. Dat bereik je door op je voeding te letten en aan cardiotraining (lopen, fietsen, enz.) te doen. Als je vet verdwijnt, zullen buikspieroefeningen wel helpen om een gespierde, strakke buik te krijgen.

Hoe meer buikspieroefeningen je doet, hoe sneller je een strakke buik krijgt

Buikspieren zijn spieren reageren zoals andere spieren op weerstandstraining. Het is dus niet zozeer belangrijk hoe vaak je een oefening doet, maar wel hoe vaak je hem uitvoert. De kwaliteit van de oefeningen is belangrijker dan de kwantiteit. Door te veel crunches te doen, zul je bovendien een slechte lichaamshouding krijgen. Het is ook niet nodig dat je iedere dag je buikspieroefeningen doet, maar een paar keer per week is wel aan te raden.