Zweten
Zweten is in onze perceptie iets negatief. De meeste mensen associëren het met plakkende kleren, zenuwen, stress en onaangename geuren. Mensen die veel zweten, schamen zich hier vaak voor, terwijl anderen zich storen aan mensen met een zweetgeur in hun omgeving. Iedereen wordt verondersteld deze geuren zo goed mogelijk te verdoezelen met allerhande middeltjes, van deodorant tot parfum. We mogen echter niet vergeten dat zweten een volstrekt normale eigenschap van het lichaam is, met een belangrijke functie. Hieronder lees je meer over zweten.
Hoe werkt het zweetmechanisme?
Het zweetmechanisme wordt in gang gezet door de hersenen. Wanneer er gezweet moet worden, sturen zij signalen door, die via het zenuwstelsel de zweetklieren bereiken. Er zijn twee soorten zweetklieren. Ten eerste heb je de exocriene zweetklieren. Die bevinden zich diep in de huid en scheiden een waterige vorm van zweet af. Ten tweede heb je de apocriene klieren. Die liggen rond de haarzakjes en komen dus voor op alle behaarde plaatsen van je lichaam. De apocriene klieren scheiden een vettige vorm van zweet af. In samenspel met bacteriën die eventueel in die behaarde plekjes schuilen, zoals bijvoorbeeld onder je oksel, ontstaat er dan specifieke geur, die wij als zweetgeur kennen.
Waarom zweten we?
Zweten of transpireren is een uitdrukking van de «thermostaat» die je lichaam is. Op sommige momenten, bijvoorbeeld wanneer je koorts hebt, of een zware inspanning levert, dreigt je lichaamstemperatuur te hoog te worden. Je lichaam zal dus proberen af te koelen, door het laten verdampen van water dat via de huid afgescheiden wordt. Zo komt er warmte vrij en daalt de lichaamstemperatuur opnieuw. Dit gebeurt vooral via de exocriene klieren. De specifieke functies van de apocriene klieren bij de mens zijn nog niet helemaal duidelijk. Men weet wel dat dieren deze vorm van zweten gebruiken om elkaar te herkennen, en dat dit ook een rol speelt bij de seksuele voortplanting.
Maar hoe verklaar je dan angstzweet? Wel, deze vorm van zweten heeft geen enkele functie. Door de angst gaan je lichaamsprocessen wat op hol slaan, wat een overmatige vochtproductie tot gevolg heeft...
Ten slotte denken vele mensen dat zweet ook een reinigende functie heeft, doordat het lichaam via het zweten allerlei afvalstoffen uit het lichaam verwijdert. Dit is geen basisfunctie van zweten. Zweet bevat doorgaans – naast water – slechts kleine hoeveelheden zout en ureum.