Problemen bij overmatig zweten

Hyperhidrose is een aandoening waarbij de patiënt overmatig zweet. Mensen met hyperhidrose zijn verder doorgaans gezond en de ziekte brengt weinig fysieke beperkingen en ongemakken met zich mee. Op sociaal en psychologisch vlak kan overmatig zweten echter een ramp zijn. Hyperhidrose komt meestal voor op handen en voeten, op het gezicht, onder oksels en aan het kruis. Patiënten lijden in het algemeen aan hyperhidrose op een combinatie van de genoemde lichaamsdelen. Hieronder geven we een overzicht van de impact van overmatig zweten op deze lichaamsdelen, en van de mogelijke gevolgen die daarmee gepaard gaan, voor jezelf en je omgeving.

Handen en voeten

Zweterige handen kunnen erg vervelend zijn. Het zweten kan zo intens zijn, dat je moeite hebt om een pen in je hand te houden, of voortdurend moet oppassen om geen vlekken te maken op het papier waarmee je werkt. Ook handen schudden met andere mensen wordt een gênant probleem.

Zweetvoeten daarentegen zijn eerder een probleem voor je thuisomgeving, dan voor je werk. De zweetgeur van voeten, sokken of schoenen wordt niet zozeer veroorzaakt door je zweet zelf, maar eerder door het inwerken van het vocht in sokken en schoenen en vooral door bacteriën die het zweet afbreken. Zweetvoeten behandel je door schoenen en voeten veel te laten luchten en eventueel je voeten in te wrijven met ontsmettingsalcohol.

Gezicht

Hyperhidrose in het gezicht leidt niet alleen tot overmatig zweten, maar ook tot constant blozen. Iedereen heeft af en toe zweetdruppels op zijn of haar voorhoofd staan en we blozen allemaal wel eens, maar het wordt een ander verhaal wanneer je gelaat voortdurend bloost en zweet. Het blozen kan leiden tot ongemakkelijkheid en schaamte, net zoals het zweten, wanneer je bijvoorbeeld dreigt documenten of voedsel onder te druppelen.

Oksels

Mensen die lijden aan hyperhidrose onder de oksels houden erg veel rekening met hun kledij. Het overmatig zweten onder de oksels leidt immers tot de gekende “okselvijvers”, waar veel mensen zich voor schamen. Wanneer je dit wilt verbergen, kan je niet anders dan kledij kopen waarop vochtplekken moeilijk te zien zijn. Mensen met overdadig okselzweet zijn dus erg bewust van welke kledij ze kunnen of moeten dragen. In een werkomgeving zullen zij een kledingstuk enkel uitdoen indien ze daarmee geen zweetplekken onthullen. De aandoening brengt dus vaak een permanente psychologische stress met zich mee.

Kruis

Het kruis kan zeer ongemakkelijk aanvoelen bij overmatig zweten. Op deze plaats valt het zweten echter minder op, dus hebben patiënten minder stress voor eventuele negatieve reacties van hun omgeving: men slaagt er gemakkelijker in dit verborgen te houden. In sommige gevallen kan hyperhidrose aan het kruis zo hevig zijn, dat een behandeling noodzakelijk is.