Wat te doen bij overmatig zweten?

Vele tienduizenden mensen in België en Nederland lijden aan overmatig zweten of hyperhidrose. Hoewel hyperhidrose niet pijnlijk is en geen fysieke beperkingen aan de patiënt oplegt, kan de ziekte op sociaal vlak wel voor problemen zorgen. Patiënten schamen zich voor hun zweetgedrag en vrezen een negatieve indruk te maken op hun omgeving. We associëren zweten immers met gebrekkige persoonlijke hygiëne, slechte verzorging, enzovoorts. Hieronder geven we enkele tips voor mensen met hyperhidrose en vermelden we ook enkele vormen van behandeling.

Aanpassingen in de levenswijze

Het aanpassen van je levenswijze kan hyperhidrose niet genezen, maar het kan wel helpen je symptomen te verminderen. Dit kan je zelfvertrouwen wat opkrikken. Wanneer je erg veel last hebt van zweetvoeten, draag dan vochtabsorberende sokken. Hierbij denken we aan sportsokken of dikke, zachte sokken. 

Vermijd kunststoffen zoals nylon of polyester en ververs je sokken minstens tweemaal per dag. Wat schoeisel betreft, koop je beter schoenen vervaardigd uit leer of canvas, aangezien deze stoffen minder geur afgeven. Vermijd te strakke of nauwe kledingstukken, waarin je lichaam te weinig lucht krijgt. 

Op het vlak van kleding kan je verder ook best witte of zwarte kleding. Deze kleuren helpen zweetplekken te verbergen. Er bestaan ook “okselschilden”, die overtollig zweet absorberen en je kleren beschermen. In plaats van een gewone deodorant, kan je beter anti-transpiratiespray gebruiken, op basis van aluminiumchloride. Ten slotte kan je best zaken vermijden die het zweten in de hand werken, zoals alcohol of pikante voeding.

Andere behandelingen

Wanneer deze tips niet afdoende blijken, kan je arts je een van de volgende behandelingen aanbevelen. Zo is er de behandeling met iontoforese. Dit is een techniek waarbij men gebruik maakt van elektrische ladingen die door je huid worden gestuurd en inwerken op zweetklieren. De behandeling is niet pijnlijk en behoorlijk effectief. 

Je arts kan je ook een crème voorschrijven op basis van aluminiumhydroxychoride. Deze is zeer effectief voor okselzweet, maar werkt minder goed op handen en voeten. Tot slot kan je ook een botoxbehandeling overwegen: een injectie met botox verlamt tijdelijk huid en zweetklieren. Dit blokkeert het zweetproces gedurende enkele maanden.