Zweethanden

Vele mensen hebben wel eens last van zweterige handpalmen. Dit is geen groot probleem, maar kan af en toe wel eens vervelend zijn, bijvoorbeeld wanneer je iemand de hand moet schudden. Voor ongeveer één percent van de bevolking zijn zweterige handen wel een dagelijks probleem. Zij lijden aan hyperhidrose aan de handpalmen. Dit wil zeggen dat hun handen voortdurend of zeer regelmatig zweten.

Een psychologische of lichamelijke aandoening?

Vroeger beschouwde men in de medische wereld zweethanden als een psychosomatische stoornis. Hiermee doelt men op een psychologisch probleem dat zich uit in lichamelijke symptomen. Tegenwoordig stapt men hier steeds meer van af. De meeste artsen geloven nu in het bestaan van een onderliggende lichamelijke oorzaak, die het zweten verklaart. Wel is men het er over eens dat psychologische factoren het zweten zeker kunnen verergeren – denk bijvoorbeeld aan stresserende situaties. 

Waarom zweten mensen?

Zweten helpt je lichaam om een stabiele temperatuur te behouden. Wanneer je lichaam te hard dreigt op te warmen –  zoals bij koorts, inspannende activiteiten, stress of een warme omgeving – zal je beginnen zweten. Dit betekent je lichaam via je zweetklieren in je huid water afscheidt, dat dan aan het huidoppervlak kan verdampen. Op die manier koelt het lichaam terug af en behoudt het haar ideale temperatuur.

Wat betekent hyperhidrose aan de handpalmen ?

Bij hyperhidrose hebben patiënten erg zweterige handpalmen, ook wanneer het lichaam geen reden heeft om af te koelen. Hoewel de oorzaak van hyperhidrose nog onduidelijk is, geloven vele experts dat de aandoening veroorzaakt wordt door hyperactiviteit van het sympathisch zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel verbindt je zweetklieren met je hersenen. Hyperhidrose aan de handpalmen is dus geen pijnlijke aandoening, maar het kan wel ongemakkelijk zijn en hinderlijk bij het uitvoeren van bepaalde alledaagse bezigheden. Schrijven wordt bijvoorbeeld erg moeilijk wanneer je handen zo zweten dat je slechts met moeite een pen kan vasthouden. Ook schamen mensen met hyperhidrose zich vaak ten opzichte van hun omgeving.

Er bestaan meerdere behandelingen die de zweetproductie in de handen opvangt of vermindert, maar een volledige genezing is niet mogelijk. Voor meer informatie over deze behandelingen, raadpleeg je best je arts.