Overmatig zweten of hyperhidrose

We leven in een maatschappij waarin lichaamsgeuren niet meer aanvaard worden. Iemand die een (lichte) zweetgeur verspreidt, wordt door zijn of haar omgeving vaak negatief bejegend. We associëren zweten immers met slechte persoonlijke hygiëne, gebrekkige verzorging, slonzigheid en antisociale eigenschappen. In dit opzicht is het dus geen pretje om door het leven te moeten gaan met een aandoening als hyperhidrose, waarbij je overmatig zweet. Dit is echter een realiteit voor vele tienduizenden mensen in België en Nederland. Deze mensen zijn verder gezond en het is tot nog toe niet duidelijk wat nu precies in hun lichaam die overmatige vochtproductie in gang zet. Hieronder bespreken we de voornaamste vormen van behandeling van hyperhidrose.

Gewone en specifieke anti-transpirantiemiddelen

Wanneer je overmatig zweet, probeer je best eerst de anti-transpiratiemiddelen die gewoon in de handel te verkrijgen zijn. Deodorant die aluminiumchloride bevat, is efficiënter tegen zweetgeuren. Indien deze middelen niet helpen, kan je arts je een anti-transpirantiemiddel op voorschrift aanbevelen. Het gaat hier in de eerste plaats om aluminiumhydroxichloride (Drysol). Dit middel is te verkrijgen als crème of vloeistof en is behoorlijk efficiënt tegen okselzweet, hoewel het minder goede resultaten levert op voetzolen en handpalmen. Een vervelend mogelijk neveneffect van aluminiumhydroxichloride is irritatie.

Iontoforese

Deze techniek werd na de Tweede Wereldoorlog uitgevonden. Men gebruikt water om een elektrische lading door je huid te sturen. Dit werkt in op de zweetproductie. Een sessie iontoforese duurt ongeveer een kwartier en wordt aanvankelijk driemaal per week herhaald. Daarna bouwt men af, naargelang de positieve lichaamsreactie van de patiënt op de techniek. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken wanneer je dit leest, zijn behandelingen met iontoforese helemaal niet pijnlijk.

Botox

Je kent botox waarschijnlijk als het middel dat plastische chirurgen gebruiken om rimpels strak te trekken en zo veroudering tegen te gaan. Een injectie met botox leidt tot een tijdelijke verlamming van de huid. De huid kan dus niet plooien (en rimpels vormen), maar ook de zweetklieren in de huid worden uitgeschakeld. Bij een botoxbehandeling tegen hyperhidrose injecteert men zo’n vijftig eenheden botox op een twintigtal plaatsen in elke oksel. De injecties zijn niet aangenaam, maar één sessie houdt je oksels wel een half jaar zweetvrij.

Lees meer over: huid , hyperhidrose , transpireren , zweet , zweten