Zweetvoeten

Mensen die normaal transpireren, staan hier doorgaans zelden bij stil. Het is warm, of je moet je hard inspannen, dus je zweet. Dat is volkomen normaal. Maar je kan je best voorstellen dat het een ander verhaal wordt wanneer je je bijvoorbeeld in een stresserende situatie bevindt (sollicitatie, mondeling examen) en je wilt een goede indruk maken. Op dat moment kan het zweten je ongemakkelijk doen voelen, of je zelfvertrouwen aantasten. Beeld je vervolgens eens in dat er in Nederland en België tienduizenden mensen lijden aan een aandoening die hyperhidrose heet en waarbij je overmatig zweet. Voor deze mensen kan sociale omgang een groot probleem vormen, omdat zij zich schamen en overal vrezen een slechte indruk te maken. Hieronder geven we je enkele tips die je kunnen helpen een zweetgeur te voorkomen.

Schoenen & Sokken

Om zweetvoeten te voorkomen, koop je best sokken die gemaakt zijn van natuurlijke stoffen, zoals wol of katoen. Nylon en polyester werken het zweten in de hand (je kan als vrouw wel panty’s dragen met katoenen zolen...). Er bestaan ook speciale vochtabsorberende sportsokken, die het overmatig zweten van je voeten opvangen. Je wisselt best minstens tweemaal per dag van sokken. Vergeet niet je voeten grondig af te drogen bij het wisselen. Je kan ook best regelmatig van schoenen wisselen. Je schoenen zijn na één nacht slapen immers niet helemaal droog vanbinnen. Verlucht ook regelmatig je voeten, door bijvoorbeeld thuis blootsvoets rond te lopen, of gewoon af en toe je schoenen uit te doen.

Hygiëne en verzorging

Neem elke dag een douche of een bad. Regelmatig douchen en baden helpt het aantal bacteriën op je huid binnen de perken te houden. Droog je voeten erg grondig na het wassen. Bacteriën gedijen het best in de vochtige ruimten tussen je tenen...je kan ook voetpoeder aankopen, dat zweetabsorberend werkt. Wat ook kan helpen, is een anti-transpiratiemiddel (crème of vloeistof, best in reukloze vorm). Deze breng je dan voor het slapengaan aan, aan zweterige handpalmen of voetzolen.

Andere tips

Ook je eetgewoonten beïnvloeden je zweetgedrag: probeer alcohol en pikante etenswaren of gerechten te vermijden. Het zweten dat gepaard gaat met stresserende situaties kan je bekampen met relaxatiemethoden zoals meditatie of yoga. Zo houd je de stress onder controle, wat minder aanleiding geeft tot zweten.

Lees meer over: transpireren , voeten , zweetgeur , zweetvoeten , zweten