Zoutarm dieet
Zout heeft vele nuttige gebruikstoepassingen. Het kan voedsel beschermen tegen bederving door het vocht uit het voedsel te trekken. Daarnaast kan het ook bacteriën en schimmels doden die in het voedsel aanwezig zijn. Voor het koelkasttijdperk, werd zout alom gebruikt om voedingswaren langer te kunnen bewaren.
In ons lichaam wordt het zoutgehalte geregeld door de nieren. Heb je te veel zout in je lichaam, dan wordt het overtollige zout uitgescheiden langs de urinewegen. Heb je te weinig zout, dan zal je lichaam spaarzaam omspringen met het zout in je metabolisme.
Eet je echter lange tijd te veel zout, dan zal het zout in je bloedbaan vocht onttrekken aan lichaamscellen. Dat vocht wordt opgeslagen in je bloed, waardoor het totale bloedvolume toeneemt. Een te grote verhoging van het totale bloedvolume kan op zijn beurt dan leiden tot hartproblemen omdat de hartspier te hard moet werken om al het bloed rond te pompen.
Hoe kan je jouw zoutopname verminderen?
Als je gaat winkelen, koop dan vooral zoutarme voedingswaren. Veel producten hebben tegenwoordig zoutarme equivalenten die net zo goed smaken, maar toch gezonder zijn.
Koop ook zo weinig mogelijk bereide voedingswaren. Het is algemeen bekend dat voorbereide maaltijden enorm veel zout bevatten in verhouding met thuisbereide maaltijden. Ook sommige groenten uit blik bevatten een hoger zoutgehalte dan verse groenten. Lees voor alle zekerheid gaat de labels op de verpakkingen, dat zal je al heel wat wijzer maken!
Probeer natuurlijk ook zo weinig mogelijk zout te gebruiken in je keuken. Bijproducten zoals mosterd, ketchup en pickles bevatten ook hoge dosissen zout.
Voordelen van een zoutarm dieet
Sommige mensen met een problematisch hoog zoutgehalte in hun lichaam moeten verplicht een zoutarm dieet volgen. Maar ook voor mensen die niet noodzakelijk verplicht zijn om geen zout meer te eten, kan een zoutarm dieet voordelen met zich meebrengen.
Het dieet kan immers helpen om de bloeddruk te verlagen en verlaagt zo ook de kans op een hartaanval. Ook rokers, regelmatige drinkers, mensen met overgewicht en mensen van Afrikaanse afkomst hebben baat bij een voeding met een laag zoutgehalte.
Zijn er nadelen?
Er zijn geen gekende risico’s verbonden aan een zoutloze voeding. Wanneer je begint met een zoutarm dieet, begin dan niet meteen overmatig te sporten en overvloedig te drinken. Dat zou tot problemen kunnen leiden. Bouw je sportintensiteit geleidelijk aan op, zo verkom je alle problemen.