Bananendieet

Toen de voormalige Japanse operazangeres Kumiko Mori in 2008 vertelde dat ze een aantal kilo’s kwijtgespeeld was door het volgen van een dieet waarin je iedere ochtend een banaan eet, liep het in Japan storm voor bananen. Sterker nog, in Japan was er een tekort aan de gele gebogen vrucht.

Het dieet was bedacht door Hitoshi en Sumiko Watanabe. Zij hebben er ook een boek over geschreven en het dieet werd ook populairder via mond-aan-mondreclame, via websites, fora,.. 

Diëten is dus zeker een internationaal gegeven, maar zou het zo simpel zijn? Iedere dag een banaan eten en de kilo’s vliegen eraf?

Wat mag je eten?

Het is een ontzettend simpel en gemakkelijk dieet. Geen vervelende recepten die je moet volgen, geen hoop beperkingen in je voeding. ’s Ochtends ontbijt je met bananen en lauw water. Daarna eet je wat je wil tijdens je lunch, avondeten en snacks. Je eet alleen niet meer na acht uur ’s avonds, geen ijs, geen zuivel, alcohol of dessertje na het eten. Ook alcohol laat je staan en je drinkt alleen nog maar lauwwarm water. Verder eet je maar één zoete snack in de late namiddag.

Wat dit dieet zo populair maakt? Dat zijn vooral de regels over beweging. Hoeveel diëten eisen dat je veel beweegt en dit probeert in te plannen, terwijl je het liefst van al een beetje wil ontspannen na een drukke werkdag. Want, laten we eerlijk zijn, mensen die willen afvallen gaan niet voor hun plezier sporten. En dat zorgt dan weer voor stress. Volgens dit dieet hoef je alleen te sporten als je dat zelf wil, en dan nog op de minst stressvolle manier.

Hoe werkt dit bananendieet?

Nu je weet wat je mag eten, vraag je jezelf misschien af hoe het komt dat je toch nog gewicht verliest terwijl je niet echt hoeft te sporten of enorm op je eten moet letten. Er zijn verschillende theorieën die het gewichtsverlies verklaren:

  • Het zetmeel in bananen zou de vetverbranding versnellen
  • Sommige enzymen in bananen zouden voor een snellere vertering zorgen

Het staat vast dat bananen in ieder geval heel voedzaam zijn, en daarom alleen al niet mogen ontbreken in een gevarieerd dieet.

Het bananendieet, de harde feiten

Eigenlijk is dit dieet pure logica. Eten na acht uur ’s avonds is sowieso geen goed idee voor je maag en voor de vertering. Veel water drinken is altijd goed (wel opletten dat je niet te veel water drinkt) net als sporten en gezond eten. Op dat vlak niets nieuws onder de zon eigenlijk.  Heel kort: minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt, zo simpel is afvallen.  

Lees meer over: afslanken , afvallen , banaan , bananen , bananendieet , dieet , diëten