Verzadigingsdieet
Als je wil diëten moet je erop letten dat je minder calorieën eet dan je er verbruikt. Toch is dat niet alles volgens het recentste dieetplan. Hierbij is het ook van belang welk voedsel je snel een verzadigd gevoel geeft en welk niet.
Satiety
De naam voor dat dieet wordt in het Engels met satietyaangeduid, wat eigenlijk niet meer dan ‘verzadigd’ of ‘vol zijn’ betekent. Kort samengevat gaat het dieet ervan uit dat je van bepaalde producten sneller een verzadigd gevoel hebt dan van andere. Je kunt bijvoorbeeld makkelijker een halve kom rozijnen eten dan een halve kom druiven. Eenvoudigweg omdat er water in druiven zit dat ervoor zorgt dat je je sneller verzadigd voelt. Wanneer je hiermee rekening houdt, kun je makkelijker gewicht verliezen.
Ook al zijn we op onze lijn aan het letten, toch willen we dat ons bord er liefst zo gevuld mogelijk uitziet. Maar net daar ligt het probleem. Al die smaken die in één maaltijd vervat zitten overvallen de hersenen. Zo zul je sneller te veel eten zonder dat je beseft dat je eigenlijk al genoeg gegeten had. Onze hersenen tellen verschillende smaakcentra, gaande van zoet over zout en bitter tot zuur. Het is kort gezegd de bedoeling dat je eet tot al die centra vol zijn – en dat is vaak sneller dan je denkt. Toch wil dat niet zeggen dat je je tot een bepaald soort voedsel moet beperken. Integendeel. Dit dieet is breed en baseert zich vooral op fruit, groenten, volle granen en proteïnen.
Stappenplan
Het verzadigingsdieet werkt in verschillende stappen. In de eerste stap leer je de smaken te onderscheiden. Zo krijgt iedere maaltijd per dag een bepaald smaakthema opgelegd. In de tweede fase werk je ook met smaakthema’s, maar op een net iets andere manier. In de laatste fase kun je zelf smaken categoriseren en heb je geen plan meer nodig.
Door je aan het dieet te houden zul je pas merken hoeveel verschillende smaken sommige voorverpakte voedingswaren inhouden. Om je een voorbeeld te geven: sommige ontbijtgranen bevatten meer zout dan chips, maar omdat dat die smaak met een laag suiker bedekt is, proef je het zout amper. Verder moet je om tot goede resultaten te komen ook rekening houden met de vier niveaus van verzadiging: zeer laag (fruit, groenten), laag (bonen, salade, gekookte granen), medium (vlees, kaas, snacks) en hoog (chips, noten, boter).
Emotionele en sociale triggers
Waar je ook rekening mee moet houden zijn de triggers. Wanneer je stress hebt zul je bijvoorbeeld sneller naar chips en lekkere dingen grijpen dan naar een wortel. Bovendien kent je lichaam geen maat wanneer je chips eet, iets wat het wel doet als je wortels zou eten. Maar dat hangt vooral samen met emotionele eetbuien.
Het satiety-dieet kan je hierbij op de goede weg helpen, maar voor constante emotionele eetbuien roep je beter professionele hulp in. Wat wel een groot voordeel van dit dieet is: je denkt meer na over je eetpatroon en steekt niet zomaar iets in je mond. Je vraagt je telkens af of je effectief honger hebt en je meet die honger vervolgens op een ingebeelde schaal van 1 tot 10. Een kleine inspanning maar wel effectief!