Protein Power-dieet

Dit dieet is arm aan koolhydraten, maar rijk aan eiwitten en vetten. Deze diëten hebben wat aan populariteit verloren maar blijven nog steeds oplossingen bieden voor wie gewicht wil verliezen. Het dieet werd ontwikkeld door Drs. Michael en Mary Dan Eades. Zij doen al jaren onderzoek naar het Protein Power dieet en schreven er ook een boek over. 

Naast een heleboel praktische tips bevat het boek bovendien een enorme rijkdom aan historische en wetenschappelijke informatie over koolhydraatarme diëten. Het boek belooft je in enkele weken een echte gezondheidsboost. 

Wat mag je eten?

Het dieet is rijk aan proteïnen en vetten. Wie verzot is op steak, eieren en kaas zal dit dieet wel smaken. Vegetariërs daarentegen niet. Voor hen is enkel tofu toegelaten. 

Eerst moet je je lichaamsvet, je BMI en je lichaamsactiviteit meten. Zo kun je je dieet samenstellen. Proteïnes kun je kiezen uit vis, gevogelte, rood vlees, magere kaas, eieren en tofu. Afhankelijk van hoeveel gewicht je wil verliezen mag je tot 30 of 55 gram koolhydraten eten. Het boek serveert je ook een lijst van koolhydraatarm fruit en groente, zoals tomaten, peper, broccoli, avocado, ... . Daarnaast mag je 25 gram vezels en gezonde vetten gebruiken, zoals olijfolie of notenolie. Per dag moet je zeker 8 glazen water drinken. Een glaasje wijn of een biertje is niet verboden, maar je moet de koolhydraten erbij tellen. Tot slot wordt er sterk aangeraden om een voedingssupplement te nemen dat rijk is aan vitaminen en mineralen. 

In het boek vind je ook verschillende menu's. Deze zijn zeker niet sober:  gerookte zalm en een kaasomelet als ontbijt, avocado gevuld met kip met een slaatje met mayonaise als lunch, ... 

Het dieet legt ook nadruk op lichaamsbeweging, maar specifiek op krachttraining zoals gewichtheffen. 

Voor-en nadelen

Net zoals andere koolhydraatarme diëten is het Protein Power dieet gebaseerd op een controle over het insulineniveau. Deze controle helpt bloeddruk, cholesterol, vetopslag, en triglycerides regelen. Koolhydraten stimuleren de aanmaak van insuline. Een hoog insulinegehalte verhindert de afbraak van vet. Wie niet veel koolhydraten inneemt, behoudt een vrij laag insulinegehalte, waardoor glucagon geproduceerd wordt. Deze zoekt zijn energie in het lichaamsvet, en zo wordt vet verbrandt. Sommige mensen willen de kilo's eraf zien 'smelten'. Dit dieet is daarom goed voor een snelle start. Op korte termijn is het zeker doeltreffend. 

Koolhydraatarme diëten zijn echter niet voedzaam. Zelfs voedingssupplementen kunnen de tekorten niet verhelpen. Op lange termijn is het dus vooral belangrijk een gezonde eetgewoonte en levensstijl aan te meten. Het boek geeft je hierin ook raad. Houd vol, maar luister naar je lichaam. Zo ben je succesvol op weg naar een blijvend resultaat.