Zou het longontsteking kunnen zijn?

Het is niet altijd even makkelijk om het verschil vast te stellen tussen een longontsteking en een gewone verkoudheid of griep, maar het is toch belangrijk om dat verschil te kennen. De belangrijkste verschillen bepalen namelijk of de ziekte behandeld moet of behandeld kan worden.

Als je hoofd bonkt, je neus verstopt is en je niet kan ophouden met kuchen en niezen, dan maakt het je misschien niet veel uit wat je hebt, maar wil je gewoon opluchting. Maar een verkoudheid, een griep of een longontsteking kunnen aan de oorzaak liggen van al de hierboven genoemde symptomen.

Om erachter te kunnen hoe je van die vervelende kwaaltjes verlost kan worden, moet je exact weten met welk ziekte je te maken hebt.

Symptomen verkoudheid

De gewone verkoudheid is een eenvoudige ziekte die moeilijk als een ernstige infectie beschouwd kan worden. Het is niet meer dan een vervelend iets – tenzij jij degene bent die verkouden is natuurlijk.

Een verkoudheid wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

Een goede manier om het onderscheid te maken tussen een verkoudheid en de griep is om te kijken naar de snelheid waarmee de symptomen zich voordoen. Een verkoudheid voel je langzaamaan opkomen, terwijl de symptomen van griep zich plots en hevig voordoen.

Symptomen griep

Hoewel de griep ook door een virus veroorzaakt wordt, is het een heel andere ziekte. Verkoudheidsymptomen zijn relatief licht, terwijl een griep veel heviger is. Er zijn zowel vaccins om griep te voorkomen als medicatie om griep te behandelen. Als griep met medicatie behandeld wordt, kan de werking van de symptomen ingekort worden.

Symptomen van griep zijn onder andere:

Symptomen longontsteking

Een longontstoking wordt typisch veroorzaakt door een bacteriële infectie. Er zijn echter ook wel types van longontstekingen die viraal zijn. Een bacteriële longontsteking kan behandeld worden, maar mag zeker niet onderschat worden. Een longontsteking kan namelijk erg gevaarlijk zijn voor bejaarden, jonge kinderen en mensen met een chronische longaandoening. Er is gelukkig een vaccin beschikbaar dat je beschermt tegen bepaalde vormen van deze mogelijk dodelijke ziekte.

De belangrijkste symptomen van longontsteking zijn:

  • Ophoesten van slijm of zelfs bloed
  • Extreme vermoeidheid
  • Ademhalingsmoeilijkheden
  • Borstpijn die heviger wordt als je hoest of diep ademhaalt.
  • Hoge koorts met koude rillingen
  • Hoofdpijn
  • Regelmatig zweten en een klamme huid
  • Verminderde eetlust
  • Verwardheid

Een verkoudheid, griep en longontsteking: de gelijkenissen

Een gewone verkoudheid is moeilijk te behandelen. Het is dan ook geen ernstige ziekte en de symptomen zijn behoorlijk licht. Men moet er zich niet te veel zorgen over maken. Griep en longontsteking daarentegen zijn een ander paar mouwen. Beide ziektes hebben hevigere symptomen en kunnen ook tot ernstigere gevolgen leiden. Het is dan ook noodzakelijk dat een dokter de griep of de longontsteking snel vaststelt, zodat men tijdig kan ingrijpen.