Behandeling en genezing longontsteking

Ter behandeling van pneumonie wordt meestal een beroep gedaan op antibiotica. Welke antibiotica je moeten nemen en hoe lang je ze moet nemen is afhankelijk van het type en de ernst van de longontsteking. Een virale longontsteking kan je echter niet met antibiotica behandelen.

Bacteriële longontsteking

Een bacteriële longontsteking wordt doorgaans met antibiotica behandeld. Je zult je er sneller beter door gaan voelen, maar maak je behandeling zeker af. Door te snel met je antibiotica te stoppen, kan de longontsteking immers terugkeren. Als je antibiotica neemt, zouden de symptomen na 2 à 3 dagen moeten verminderen.

Virale longontsteking

Antibiotica kunnen doorgaans geen virale longontstekingen genezen, met een paar kleine uitzonderingen. De aangeraden behandeling is hetzelfde als voor de griep veel rusten en voldoende vloeistoffen drinken.

Longontstekingen met een andere oorzaak

Een longontsteking die veroorzaakt wordt door mycoplasma’s worden behandeld met antibiotica. De kans is groot dat de patiënt zich zelfs dan niet meteen beter gaat voelen. Veel patiënten blijven zich lang nadat de ontsteking genezen is slecht voelen.  Een longontsteking die het gevolg is van schimmels wordt behandeld met antifungale medicatie.

Andere medicijnen

Andere medicijnen die kunnen ingezet worden bij de behandeling van longontsteking, zijn pijnstillers tegen de pijn en de koorts en hoestmedicijnen.

Ziekenhuis?

Je zult normaal gezien niet naar het ziekenhuis moeten gaan met een longontsteking tenzij:

  • Je ouder bent dan 65
  • Je andere gezondheidsproblemen hebt (COPD, hartfalen, nierfalen, astma, diabetes, chronische leverziekte
  • Je ernstig ziek bent, waarbij hypoxie optreedt (lichaamweefsels krijgen te weinig zuurstof)
  • Je ernstige pijn hebt aan de borst, ten gevolge van pleuritis, een ontsteking van het borstvlies rond de longen
  • Je niet beter wordt
  • Je niet in staat bent tot eten, zodat je intraveneus gevoed moet worden