Longontsteking

Een longontsteking of pneumonie is een ontsteking van de longblaasjes en het omliggende longweefsel. Het kan veroorzaakt worden door bacteriën, virussen en chemische stoffen. Pneumonie is in de meeste gevallen goed te behandelen, maar kan vaak ook gevaarlijk zijn.

Symptomen longontsteking

De verschijnselen die optreden bij longontsteking vertonen veel overeenkomsten met griep of verkoudheid. Veelvoorkomende symptomen zijn: koorts, hoesten, pijn in de borst en kortademigheid.

Oorzaak longontsteking

Een longontsteking wordt doorgaans veroorzaakt door een micro-organisme, in de meeste gevallen een virus of een bacterie. Bij een bacteriële infectie gaat het meestal om de streptokokkenbacterie. Een infectie gebeurt meestal na inademing van zo’n bacterie of virus.

Behandeling

Een pneumonie van bacteriële oorsprong wordt met antibiotica behandeld. Tegen een pneumonie van virale oorsprong baten antibiotica niet. In dit geval zal de patiënt moeten uitzieken. Symptomen als pijn en koorts kunnen bestreden worden met gewone pijnstillers.

Complicaties

Complicaties die bij een longontsteking komen kijken, zijn onder meer bacteriën in de bloedstroom, pleurale effusie (ophoping en ontsteking van vocht rond de longen) en longabces.

Voorkomen

Om longontsteking te voorkomen, kan je aan aantal maatregelen treffen. Om de verspreiding van bacteriën en andere organismen tegen te gaan, kan je bijvoorbeeld je handen wassen. Jonge kinderen en ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen de pneumokokkenbacterie.