Oorzaak longontsteking
En longontsteking wordt doorgaans veroorzaakt na het inademen van micro-organismen. Dat kunnen bacteriën, virussen of andere organismen zijn.
Maar bacteriën en andere organismen kunnen ook op een andere manier in het bloed komen, bijvoorbeeld , nadat je bacteriën uit je neus of keel in je longen ademt. Dat gebeurt meestal tijdens je slaap.
Micro-organismen kunnen verder ook in het bloed terecht komen via het bloed (sepsis of bloedvergiftiging) of vanuit een andere infectie. Als de luchtwegen deels of volledig belemmerd worden, maakt dat het moeilijker de bacteriën uit de longen te verwijderen.
De bacteriën of virussen die longontsteking veroorzaken, zijn besmettelijk. Patiënten verspreiden ze, onder meer bij het hoesten. Of de bacterie of het virus dan longontsteking veroorzaken, is afhankelijk van de toestand van de vatbaarheid van die persoon.
Bacteriële longontsteking
Er zijn veel bacteriën die longontsteking kunnen veroorzaken. Toch gaat het in de meerderheid van de gevallen om een infectie met de bacterie streptococcus pneumoniae (streptokok). Andere bacteriën die longontsteking veroorzaken, zijn onder meer Haemophilus influenzae, Klebsiella, Pseudomonas, stafylokokken en Escherichia coli.
Verschijnselen die bij een bacteriele longontsteking optreden, zijn rillingen, hoge koorts, zweten, kortademigheid, borstpijn en een hoest waarbij dik geel of groen slijm komt kijken.
Virale longontsteking
Ongeveer de helft van alle longontstekingen wordt veroorzaakt door virussen. Zo’n virale pneumonie begint met griepachtige symptomen. Meestal heeft de patiënt een droge hoest, hoofdpijn, koorts, spierpijn en is hij vermoeid. Als de ziekte zich verder ontwikkelt, kan hij in ademnood komen en helder en wit plegma ophoesten. Als je virale longontsteking hebt, is het risico dat je een secundaire bacteriële longontsteking ontwikkelt groter.
Andere organismen
Andere organismen die pneumonie kunnen veroorzaken, zijn mycoplasma’s (bacteriën zonder celwand), schimmels of parasieten.