Longontsteking bij baby’s en kinderen

Vroeger was longontsteking verantwoordelijk voor heel wat doden onder kinderen. Gelukkig zijn er vandaag antibiotica en vaccins op de markt, waardoor niet alleen het aantal longontstekingen wordt teruggedrongen, maar het ook makkelijker te genezen is.

Oorzaken longontsteking bij baby’s en kinderen

Er zijn verschillende soorten bacteriën en virussen die een longontsteking kunnen veroorzaken. Maar ook de leeftijd kan van groot belang zijn. De bacteriën die longontsteking veroorzaken bij pasgeborenen zijn anders dan de bacteriën die longontsteking veroorzaken bij oudere kinderen.

Symptomen longontsteking

Bij kinderen verschillen de kenmerken van longontsteking van die bij volwassenen. Bij jongere kinderen komen vaak alleen koorts en geïrriteerdheid kijken. Bij pasgeborenen kan er een specifiek type pneumonie optreden, met ademhalingsmoeilijkheden tot gevolg. Als de kinderen ouder worden, kunnen de symptomen van pneumonie specifieker worden, waarbij koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden optreden. Als een kind ademhalingsmoeilijkheden heet, kan je dat herkennen aan het zogenaamde ‘neusvleugelen’,  waarbij de neusvleugels gespreid worden in een poging meer zuurstof in de longen te krijgen.

Behandeling

Als een virus aan de basis ligt van de ziekte, is er geen behandeling mogelijk. Uitzieken is dan de boodschap. Als de oorzaak een bacterie is, wordt de longontsteking behandeld met antibiotica. Voor welke antibiotica gekozen wordt, is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.

Baby’s moeten doorgaans in het ziekenhuis blijven. Daar krijgen ze intraveneus antibiotica toegediend en krijgen ze een aangepaste behandeling met zuurstof. Ook wordt er gezorgd voor voldoende hydratatie, want jonge kinderen met longontsteking drogen snel uit. Kinderen met een verzwakt immuunsysteem moeten ook  in het ziekenhuis blijven. Zij hebben vaak zwaardere antibiotica nodig.

Iets oudere kinderen, die geen zuurstofbehandeling nodig hebben, kunnen thuis behandeld worden. Zij krijgen meestal antibioticapillen voorgeschreven. Tegen de koorts kan je ze een gewone pijnstiller toedienen, vraag aan de arts welke.