Soorten dieetsupplementen

Er bestaan verschillende soorten dieetsupplementen. Hier vind iets meer uitleg over enkele populaire dieetsupplementen.

Citrus aurantium (synefrine)

Werking: Citrus aurantium (zure sinaasappel) is een vrucht waarin de natuurlijke variant van ephedra (efedrine) zit. Deze stof zou de verbranding van calorieën stimuleren. Het middel kan in ernstige bijwerkingen hebben. Er bestaat weinig bewijs dat citrus aurantium daadwerkelijk zou werken. Het middel kan een invloed hebben op de werking van medicijnen en wordt  in verband gebracht met hartklachten.

Chitosan

Chitosan is een vrij veilig supplement maar het is erg onwaarschijnlijk dat je er ook daadwerkelijk van afvalt. Het product kan wel leiden tot bijwerkingen als constipatie, maag- en darmklachten en een opgeblazen gevoel.

Chroom

Chroom zou zorgen voor een vermindering van het lichaamsvet en voor spieropbouw. Chroomsupplementen zijn vrij veilig, maar de kans dat ze ervoor zorgen dat je gewicht verliest, is erg klein. Ook over de gevolgen ervan op lange termijn is nog te weinig geweten.

Geconjugeerde Linolzuren (CLA)

CLA vermindert het lichaamsvet, zorgt ervoor dat de honger afneemt en bouwt de spieren op. De kans dat het er ook voor zorgt dat je gewicht verliest, is echter erg klein. CLA kan leiden tot diarree, indigestie en andere maag- en darmklachten.

Ephedra

Ephedra is afkomstig van de ephedraplanten. De werkzame stof die erin zit is efedrine. Ephedra laat de eetlust afnemen, maar heeft ernstige bijwerkingen tot gevolg, zoals slapeloosheid, een onregelmatige hartslag, beroertes en hartaanvallen. Het product is in België en Nederland verboden, maar wel nog te krijgen via het internet.

Groene thee-extract

Groene thee zou het metabolisme stimuleren en het hongergevoel verminderen. Er bestaat weinig bewijs voor dat dit product ook daadwerkelijk werkt. Het kan leiden tot braken, indigestie, diarree en een opgeblazen gevoel en kan een grote hoeveelheid cafeïne bevatten.

Guarana

Guarana is een plant doe erg veel cafeïne bevat, zelfs twee keer zoveel als de koffieboon. Het geeft je energie, maar zou ook de opname van vetten door je lichaam verhinderen en leiden tot een gevoel van voldaanheid. Supplementen op basis van guarana zijn veilig, maar veel gewicht zul je er waarschijnlijk niet mee verliezen. Guarana kan leiden tot diarree, maag- en darmklachten en flatulentie. Je kunt het best innemen met voldoende water, anders  kan het darmobstructie veroorzaken.

Wat doet het? Blokkeert de absorptie van vetten en leidt tot een gevoel van voldaanheid.

Beoordeling: Is een vrij veilig product, maar zal waarschijnlijk geen gewichtsverlies veroorzaken. Kan leiden tot diarree, flatulentie en andere maag- en darmklachten. Kan darmobstructie veroorzaken als het met onvoldoende water wordt ingenomen.  

Hoodia

Hoodia is een Afrikaanse plant die het hongergevoel zou kunnen onderdrukken. Er bestaat echter geen bewijs om de werking van het product te ondersteunen. Hoodia is een veilig product maar er bestaat nog onvoldoende bewijs dat het daadwerkelijk gewichtstoename in de hand zou werken.