Maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers zijn, zoals het woord het zegt, ‘vervangers’ voor maaltijden. Het zijn meestal caloriearme shakes, soepen of repen die voldoende voedingsstoffen bevatten om een gewone maaltijd vervangen. Ze worden gebruikt om af te vallen. Maaltijdvervangers kun je op veel plaatsen verkrijgen: warenhuizen, apotheken, fitnesscentra, diëtisten of via het internet.

Samenstelling maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers zorgen ervoor dat je je voldaan voelt en leveren in principe alle eiwitten, vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Met behulp van maaltijdvervangers kun je

Er zijn maaltijdvervangers die een maaltijd per dag vervangen maar ook volledige maaltijdkuren die de maaltijden van een dag kunnen vervangen. De samenstelling van maaltijdvervangers moet aan bepaalde wettelijk vastgelegde voorwaarden voldoen. Een maaltijdvervanger moe bijvoorbeeld minstens tussen de 200 en 400 kcal leveren. Op het etiket moet ‘maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing’ staan.

Volgens de Europese wetgeving moeten de maaltijdkuren (dagrantsoenvervangers) minstens 800 kcal per dag leveren. Deze maaltijdkuren mag je nooit voor langere tijd nemen.

Effect van maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers leveren over het algemeen goede resultaten. De kans is echter groot dat je wanneer je stopt met je kuur en terug je oude eetgewoonten aanneemt plots terug dikker wordt. Maaltijdvervangers zijn vaak erg duur zijn en geven je vaak toch een minder vol gevoel dan een gewone maaltijd, waardoor je snel met een hongergevoel opgezadeld zit.

Gebruik

Het is aan te raden om maaltijdvervangers te gebruiken onder begeleiding van een diëtist of arts. Zo beperk je het risico op voedingstekorten. Die kan je helpen na het gebruik over te schakelen naar een gezond en evenwichtig dieet, zodat de kilo’s er niet meteen weer aanvliegen.

Vervang je een of twee maaltijden door een maaltijdvervanger, dan moet de rest van de maaltijden en tussendoortjes evenwichtig worden samengesteld.  Kies voor veel groenten en fruit, magere zuivelproducten en volkorenproducten.