Oorzaken oorsuizen

Oorsuizen kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak is de oorzaak niet gekend. Als de oorzaak gekend is, betekent dat nog niet dat met de aanpak van de oorzaak het probleem zal weggaan. Mannen en oudere mensen lopen een hoger risico op tinnitus.

Een oorzaak van tinnitus die vaak voorkomt is beschadiging in het binnenoor. In het binnenoor bewegen delicate haarvaten in de richting van de geluidsgolven. Die golven worden omgezet in elektrische signalen die door de zenuwen naar de hersenen geleid worden. Als deze haarvaten gebogen of gebroken zijn, kunnen ze zonder aanleiding elektrische impulsen naar je hersenen sturen, wat oorsuizen veroorzaakt.

Veel voorkomende oorzaken van oorsuizen

Gehoorverlies door ouderdom

Bij veel mensen verslechtert het gehoor gewoon door ouderdom. Dit begint meestal rond de leeftijd van 60 jaar. Gehoorverlies kan oorsuizen tot gevolg hebben.

Blootstelling aan hard geluid

Harde geluiden kunnen je gehoorvermogen zeker aantasten. Lawaaierige apparatuur, kettingzagen en brandalarmen kunnen wel eens de oorzaak zijn. Draagbare muziekapparaatjes als MP3-spelers of iPods kunnen ook gehoorschade aanrichten als ze voor lange periodes erg luid gezet worden. Een korte blootstelling , zoals bijvoorbeeld een luid concert bijwonen, veroorzaakt oorsuizen dat snel weer verdwijnt.

Blokkering door oorsmeer

Oorsmeer beschermt je oorkanaal door het vuil op te vangen en de groei van bacteriën te vertragen. Maar wanneer er zich te veel oorsmeer opstapelt, kan het verharden en wordt het moeilijk om het op de natuurlijke manier te verwijderen.

Aandoening van het middenoor

Een abnormale verbening van je middenoor, otosclerose, kan je gehoor aantasten en tinnitus veroorzaken. Het gaat om een erfelijke aandoening.

Andere oorzaken van oorsuizen

Ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière is een aandoening van het binnenoor. Dokters denken dat het veroorzaakt wordt door een abnormale druk van de vloeistoffen in het binnenoor.

Stress en depressie

Hoofd- en nekletsels

Deze neurologische aandoeningen kunnen de zenuwen of de hersenfuncties die met het gehoor verbonden zijn aantasten. Hoofd- en nekletsels veroorzaken slechts tinnitus in een oor.

Brughoektumor

Een brughoektumor is een zeldzame, goedaardige tumor in de schedel. Deze kunnen zich ontwikkelen op de hersenzenuw die van je binnenoor naar je brein loopt en het evenwicht en het gehoor controleert. Deze tumor leidt niet alleen tot oorsuizen en gehoorverlies maar ook tot duizeligheid van de patiënt.

Bloedvaataandoeningen

In zeldzame gevallen wordt tinnitus veroorzaakt door een aandoening van de bloedvaten, waaronder hoofd- en nektumors, atherosclerose, hoge bloeddruk of een vervorming van de haarvaten.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen oorsuizen veroorzaken of verergeren. Hoe hoger de dosis die je inneemt, hoe erger de tinnitus wordt. Het ongewilde geluid verdwijnt wanneer je stopt met deze medicijnen te nemen.  Zo onder andere bepaalde antibiotica, kankermedicatie, diuretica en malariamedicatie. Ook aspirine kan in hoge dosissen oorsuizen veroorzaken.