Behandeling oorsuizen

Bepaalde vormen van oorsuizen kunnen behandeld worden, andere zijn blijvend en ongeneesbaar. Als de tinnitus het gevolg is van een specifieke ziekte of aandoening, moet de oorzaak van die aandoening eerst aangepakt worden.   Voorbeelden daarvan zijn:

Verwijderen van oorsmeer: het verharde oorsmeer in de oren verwijderen kan de symptomen minderen.

Een aandoening van de bloedvaten behandelen: veel aandoeningen kunnen genezen worden door middel van medicatie, chirurgie of andere behandelingen.

Veranderen van medicatie: als de medicatie die je neemt een oorzaak is van tinnitus, kan je dokter je aanraden te stoppen of te minderen met de medicijnen of te veranderen van medicatie.

Apparatuur tegen oorsuizen

Er zijn apparaatjes op de markt die kunnen helpen om het suizen te maskeren door een laag zoemend geluid te maken dat minder storend is dan het geluid van de tinnitus. Veel patiënten hebben gehoorproblemen en moeten daarom hun toevlucht zoeken tot hoorapparaten.

Medicatie en therapie tegen tinnitus

Oorsuizen kan leiden tot allerlei aandoeningen, waaronder concentratiestoornissen, slaapproblemen en depressies. Patiënten krijgen daarom vaak antidepressiva of slaapmiddelen voorgeschreven.

Patiënten die lijden aan permanent oorsuizen, zullen ermee moeten leren leven. Als je last hebt vaan tinnitus, zoek dan professionele hulp en documenteer je goed. Het is erg belangrijk dat de patiënt leert leven met oorsuizen. Therapie kan voor veel patiënten een uitweg bieden.