Menopauzedieet, rijk aan calcium en vitamine D

Zoals de naam het al doet blijken, is het menopauze dieet speciaal ontwikkeld voor vrouwen die in hun menopauze zijn. Het bevat vooral voedsel rijk aan calcium en vitamine D. Het is een voedseldieet die naast de medische problemen ook andere symptomen van de menopauze lichter wil maken. Dit zijn bijvoorbeeld warmte opwellingen, nachtelijk zweten, slapeloosheid, ...

Menopauze en de gevolgen

Tussen de 45 en 55 jaar begint het lichaam van een vrouw veel te veranderen. Tijdens die periode start de menopauze. Dit is het moment waarop een vrouw langer dan 12 maanden geen menstruatiecyclus meer heeft gehad. Het is de definitieve stop van de vruchtbaarheid. De eileiders stoppen met de productie van eitjes, en gaan minder oestrogeen en progesteron produceren. Het lichaam reageert hierop door ook minder van deze hormonen te produceren. 

Ouder worden in combinatie met de menopauze heeft een effect op je lichaam. De stevigheid van de botten vermindert. Het verteringssysteem werkt minder doeltreffend. Vrouwen krijgen ook een groter risico op hartziektes. Het gewicht neemt toe ten gevolge van een trager metabolisme.

Al deze veranderingen in je lichaam vragen natuurlijk een aangepaste voeding. Vooral voedsel met veel voordelen voor de botten en het hart zijn sterk aanbevolen. 

Een gezonde en gevarieerde voeding

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon biedt vrouwen in de menopauze enorme voordelen. Het is ook een manier om snel je eetgewoontes aan te passen: minder vet, meer fruit en groente en een dagelijkse portie magere zuivelproducten.

Enkele tips: 

  • Eet meer calcium: zeker 2 tot 4 porties zuivelproducten per dag. Calcium vind je ook in broccoli en andere groenten.
  • Neem meer ijzer: ijzer vind je vooral terug in gevogelte, rood vlees, eieren, bladgroente, noten en verrijkte graanproducten. 
  • Eet genoeg vezels: pasta, rijst, brood, vers fruit en groente.
  • Fruit en groente, minstens 2 tot 4 porties fruit en 3 tot 5 porties groente per dag.
  • Essentiële vetzuren, de omega 3 en omega 6: noten, zaden, vis,...
  • Drink minstens 8 glazen water per dag.
  • Vermijd vetrijk voedsel, zoals volle melk, kaas, roomijs.
  • Matig het gebruik van suiker en zout. 
  • Matig alcohol. Dit zou de warmteopwellingen nog erger kunnen maken. 
  • Calciumsupplementen en vitamine D-supplementen zijn zeker geen overbodige luxe. Raadpleeg echter zeker eerst een arts voor de juiste hoeveelheid. Te veel is te veel, en kan een tegengesteld effect hebben. Vrouwen met specifieke problemen tijdens de menopauze consulteren ook best eerst hun huisarts. 

Lichaamsbeweging, een must

Naast een gezonde voedingsgewoonte, is lichaamsbeweging een fundamenteel element om de kwalen van de menopauze te verlichten.

Lees meer over: botten , calcium , dieet , diëten , menopauze , menopauzedieet