Menopauzedieet
Vrouwen die in de menopauze zitten, merken dat hun lichaam verandert en andere noden krijgt dan voorheen. Het menopauzedieet speelt in op deze noden: het dieet is rijk aan bronnen van calcium en vitamine D. En laat dat broodnodig zijn voor het lichaam van een vrouw in de menopauze.
Hoe ontstond het dieet?
Alle vrouwen tussen de 45 en 55 jaar komen in de menopauze en merken dat hun lichaam meer en meer verandert. De menopauze is bereikt wanneer vrouwen een jaarlang niet meer ongesteld worden. Wat zijn de kenmerken van de menopauze:
- De maandstonden worden onregelmatiger
- Nachtelijk zweten
- ’s nachts moeilijk slapen
- Vaginale droogte
- Humeurwisselingen
- Haar valt uit of wordt dunner
- Meer haargroei in het gezicht
- Warmte-opwellingen
Artsen vinden dan ook dat je moet proberen om je levensstijl (en vooral eetpatroon) wat aan te passen aan de nieuwe noden van je lichaam. Tijdens de menopauze is het een goed idee om extra calcium, vitamine D en vitamine B12 te eten.
Hoe eet ik gezond tijdens de menopauze?
Extra calcium, vitamine D en vitamine B12 dus, maar waar vind je deze voedingsstoffen? Je kan deze voedingsstoffen gemakkelijk vinden in alledaags voedsel en vooral in zuivelproducten.
Het is heel belangrijk om je beenderen sterk te houden aangezien vrouwen vanaf de menopauze snel last kunnen krijgen van osteoporose. Je beenderen worden breekbaarder door de afname van calcium in je lichaam. Waar moet je specifiek op letten met dit dieet?
- Zorg voor voldoende calcium in je lichaam, het beste kies je voor zuivelproducten met een laag vetgehalte
- Eet meer ijzer. Hier bestaan wel misverstanden over: er zit inderdaad ijzer in vlees, gevogelte, vis en in bepaalde groenten en noten, alleen verschillen deze soorten ijzer heel erg. Normaal wordt ijzer uit groenten veel slechter opgenomen in je lichaam. Je kan ook een ijzersupplement overwegen als je bijvoorbeeld vegetarisch bent.
- Drink genoeg water
- Let erop dat je genoeg vezels eet (graanproducten maar ook in groenten en fruit)
- Eet genoeg fruit en groenten
- Zorg voor voldoende essentiële vetzuren in je voeding
- Verminder slechte vetten en eten dat rijk is aan vet
- Drink niet veel alcohol
- Minder met het zout! Er zit al voldoende zout in ons eten, probeer niets meer toe te voegen.