Mayo Clinic-dieet

Het Mayo Clinic-dieet mag bij jou misschien niet dadelijk een belletje doen rinkelen, maar wetenschappers zijn het er over eens dat dit dieet zich in de toekomst tot een van de meest efficiënte en populairste diëten mag rekenen. Een gezonde aanpak om definitief gewicht kwijt te spelen. Hoe je eraan kan beginnen, lees je hier.

Het dieet baseert zich op vijf steunpilaren. Deze lijken logisch, en dat zijn ze ook! Geen perioden van uithongeren, noch van eenzijdig eten. De vijf sleutels van het dieet bestaan uit een goede motivatie, jezelf realistische doelen voorop stellen, gezonde gewoontes aankweken, een goede fysieke conditie opbouwen en eten volgens de welbekende voedselpiramide.

Het dieet

Gevarieerd en gezond eten zijn de stokpaardjes van het dieet. Dit zijn immers twee onvoorwaardelijke elementen om een gezonde levensstijl te bekomen én te behouden.  Je kunt steeds min of meer kiezen wat je eet, al is het natuurlijk aanbevolen binnen de richtlijnen van het dieet te blijven en zonder uitzondering voldoende fruit en groenten te eten. 

Hoeveel je mag eten hangt af van het aantal calorieën dat je per dag mag eten. Dat aantal calorieën hangt op zijn beurt dan weer af van je geslacht en je startgewicht. Het dieet schrijft meestal vier porties groenten, drie porties fruit, vier porties koolhydraten (welke je terug vindt in granen), drie porties zuivelproducten met een laag vetgehalte en drie porties gezonde vetten (welke je terug vindt in onder andere vette vis, noten en schelpdieren) voor. Alcohol, zoetmakers en snoep zijn echter wel verboden.

De werking

De eerste twee weken van het dieet zal je zo’n twee tot vijf kilogram -afhankelijk van je geslacht en gewicht- afvallen.   Gedurende deze periode zal je de nodige motivatie moeten tonen, en stilaan een gezonde levensstijl beginnen opbouwen. Hiervoor zal je moeten beginnen met bijvoorbeeld meer fruit en groenten te eten, en je zal een punt moeten zetten achter enkele ongezonde gewoontes.

’s Avonds nog wat chips eten voor de tv of altijd suiker doen bij je koffie zijn voortaan uit den boze. Door deze kleine aanpassingen geleidelijk door te voeren en erin te volharden, zal je lichaam fitter aanvoelen. Geduld en motivatie zijn hier weliswaar onmisbaar. Wie daarlangs ook een beetje aan zijn conditie werkt, zal al snel merken dat hij ook over meer energie beschikt.