Lage cholesterol-dieet

Dit dieet is, in tegenstelling tot sommige andere diëten, niet gebaseerd op een idee van een bepaalde persoon. Het werd ontwikkeld door hartklinieken om de risico’s op hartfalen drastisch te verminderen.

Het doel…

Veel mensen hebben al gehoord van cholesterol. Zeker wanneer hij ‘te hoog’ is, moeten veel mensen letten op hun voeding letten om het cholesterolgehalte terug op een normaal pijl te krijgen. 

Cholesterol is een stof die door ons bloed niet kan opgelost worden. Het circuleert in kleine bolletjes door onze aders. Je hebt cholesterol ook nodig om gezond te functioneren. Te veel cholesterol echter kan ophopingen veroorzaken in je bloedwegen. Zo kunnen aders dichtslibben en dit kan uiteindelijk leiden tot een hartaanval.

De enige oplossing om effectief je cholesterolgehalte te verlagen is op je voeding letten. Enkele kleine ingrepen op je dagelijkse eetgewoonten, kunnen een grote impact hebben op het cholesterolniveau in je lichaam.

Het dieet

Mensen die hun cholesterol willen verlagen, moeten de etiketten lezen die op alle voedingsproducten te vinden zijn. Hieronder enkele zaken waar je kan op letten:

  • Cholesterolvrije producten hebben minder dan 2 mg cholesterol en minder dan 2 gram verzadigde vetten per portie
  • Producten met lage cholesterol hebben minder dan 20 mg cholesterol en minder dan 2 gram verzadigde vetten per portie

Je kan tevens je cholesterolopname drastisch verminderen door intelligent om te gaan met de ingrediënten in je keuken.

  • Gebruik vlees van een degelijke kwaliteit.
  • Gebruik weinig vetstof en eventueel vetstoffen die een positieve invloed hebben op je cholesterol.
  • Laat verse soep afkoelen. Dan komt het vet bovenaan te drijven zodat je het gemakkelijk van de soep kan scheppen.
  • Mijd zoveel mogelijk gefrituurde voedingswaren. Ons lichaam heeft in principe niets aan frieten of hamburgers…
  • Gebruik zoveel mogelijk verse ingrediënten, gebruik diepvriesgroenten alleen in uiterste nood.
  • Smeer margarine op je brood in plaats van boter
  • Drink halfvolle of magere melk

Plantaardige vezels dragen bij tot het verlagen van je cholesterol. Je vindt ze onder andere in appels, peren, spruitjes, pruimen en alle graangewassen.

Om je cholesterol op pijl te houden, volstaat een dieet van enkele weken niet. Het is de bedoeling op je eetgewoonten aan te passen en zo de rest van je leven op een gezondere manier te leven. Omdat cholesterol nauw samenhangt met vet, zal je automatisch ook enkele kilo’s verliezen.