Kinderdieet

Omdat kinderen zich allemaal zeer verschillend en uniek ontwikkelen, is het moeilijk voor een ouder om op te merken of je kind al dan niet aan overgewicht lijdt. Een eenvoudig hulpmiddel is de BMI. Dat is de verhouding tussen lengte en lichaamsgewicht. Er is voor kinderen een speciale referentieschaal opgesteld, waar je de BMI van je eigen kind kan toetsen. Zo kan je jaar per jaar een evolutie bijhouden en eventueel overgewicht op tijd vaststellen.

Sinds enkele jaren is er veel meer aandacht voor overgewicht bij kinderen. Vooral in de VS, waar dit probleem ook nog steeds toeneemt. Vanaf de jaren ’60 werden statistieken bijgehouden in verband met het overgewicht van kinderen. Het blijkt dat de laatste jaren er een enorme toename was van gewichtsproblemen, wat natuurlijk geleid heeft tot gezondheidsprogramma’s en diëten.

Het is wel degelijk van belang dat je het gewicht van je kinderen in het oog houdt. Overgewicht op zo’n jonge leeftijd kan leiden tot veel problemen. Diabetes is een vaak voorkomend probleem. Daarnaast zijn er veel orthopedische problemen zoals last in heupen, knieën en in de rug. Een hele waaier aan andere aandoening gaande van te hoge bloeddruk, galblaasproblemen tot slaapproblemen vervolledigen het rijtje.

Doel van het dieet

Het is voor kinderen van jonge leeftijd niet gezond om een drastisch dieet te volgen en ettelijke kilo’s te verliezen. Je mag hen nooit zonder dokterstoezicht zwaar laten diëten, dit kan tot lichamelijke en mentale problemen leiden. Moedig hen aan om hetzelfde gewicht te behouden, zo ‘groeien’ ze als het ware op termijn uit hun overgewicht. Alleen bij jongeren met groot overgewicht kan je werken met een dieet waarbij enkele kilo’s kunnen verdwijnen. De lat mag je wel niet te hoog leggen, een verlies van ½ kilo tot 1 kilo is meer dan voldoende. 

Probeer de gewoontes van het hele gezin aan te passen. Wanneer iedereen samenwerkt, zal het effect groter zijn en langer duren. Niet alleen het voedsel moet verminderd worden, je moet de hele eetgewoonte immers veranderen. Enkele tips:

  • Maak een schema van het maximum aantal toegelaten kcal, waarbij je kan opsplitsen wat allemaal kan/mag gegeten worden
  • Probeer zeker 20 tot 30 minuten te bewegen per dag 
  • Moedig het kind zeker aan om gezond te eten

Aandachtspunten

Een te sterk gewichtsverlies bij kinderen kan leiden tot galblaasproblemen. Je moet er ook steeds voor zorgen dat het kind voldoende vitaminen, ijzer en mineralen eet. Vergeet nie dat het kind nu de fundamenten legt voor zijn hele leven.

Bij adolescenten moet je ook rekening houden met het mentale aspect. Wanneer het idee omslaat bij de tiener, kan dit leiden tot eetstoornissen en zelf anorexia of boulemie.

Overgewicht bij kinderen voorkomen

  • Hou rekening met de honger van je kind. Verplicht hem niet zijn bord volledig leeg te eten.
  • Beloon je kind niet met snoep, zoek een originele manier.
  • Probeer zoveel mogelijk frisdrank te mijden.
  • Beperk het tv kijken en computer tot 2 uur per dag. Laat ze liever buiten spelen
  • Probeer regelmatig met het hele gezin te gaan wandelen of fietsen.