Glutenvrij dieet

Een glutenvrij dieet wordt verplicht bij mensen die lijden aan coeliakie. Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid van de dunne darm aan gluten. Ook bij dermatitis herpetiformis, een huidaandoening, wordt een glutenvrij dieet voorgeschreven om de symptomen zoals jeuk en branderige rode vlekken tegen te gaan.

Wat houdt een glutenvrij dieet in?

Gluten is een eiwit dat aanwezig is in gerst, rogge, tarwe en spelt. Bij mensen met coeliakie wordt onder invloed van de gluten de darmwand van de dunne darm aangetast. Op termijn kan dit ervoor zorgen dat geen voedingsstoffen meer in het lichaam kunnen opgenomen worden. Het kan ook aanleiding geven tot diabetes, osteoporose en zelfs kanker. Wanneer een glutenvrij dieet secuur wordt uitgevoerd, herstelt de darmwand zich op termijn en verdwijnen ook de symptomen, maar dit proces kan tot enkele jaren duren.

Een glutenvrij dieet is voor heel het leven en bestaat uit producten die geen enkele vorm van gluten bevatten. Onder andere maïs, rijst, gierst en boekweit zijn glutenvrij. Tegenwoordig zijn ook in de supermarkten glutenvrije producten te koop waaronder allerlei soorten pasta’s.

Er zijn verschillende kookboeken op de markt speciaal voor glutenvrije gerechten en er worden ook workshops georganiseerd om te leren koken zonder gluten.

Extra aandachtspunten

Je moet er ook op letten er glutenvrije producten niet in aanraking komen met producten met gluten. Zo treedt er besmetting op en wordt het effect van de glutenvrije voeding teniet gedaan.

Het is zeker niet gemakkelijk om zo’n streng dieet te volgen als een glutenvrij dieet. Daarom is het zeker raadzaam langs te gaan bij een diëtist of je te informeren op enkele websites om het dieet toch zo aangenaam mogelijk te houden. Hoewel je veel dingen moet laten, zijn er genoeg alternatieven voorhanden om toch van een gevarieerd menu te kunnen genieten.

Mensen die lijden aan coeliakie zijn ook vatbaar voor botontkalking. Daarom moet naast de glutenvrije producten zeker ook aandacht geschonken worden aan de inname van calcium en vitamine D. Daarnaast moet zeker ook extra aandacht gegeven worden aan voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en zout. Veel producten die glutenvrij zijn, worden immers zonder deze stoffen bereid. Je kan deze stoffen halen uit glutenvrij meergranenbrood, zaden, pitten, groenten en citrusvruchten.

Lees meer over: coeliakie , darm , darmwand , dieet , gluten , glutenvrij