Een vezelrijk dieet volgen

Bij een vezelrijk dieet eet je meer vezels dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Het is geen dieet om gewicht te verliezen, maar vooral om de algemene gezondheid te verbeteren en mensen te laten proeven van het gezonde effect dat vezels hebben op je lichaam. Door die gezonde voedingswijze kun je natuurlijk ook wel gewicht verliezen.  

Oorsprong

Het vezelrijk dieet is het resultaat van jarenlang onderzoek. Onderzoekers vergeleken een aantal chronische aandoeningen in landen die een vezelrijk voedselgewoonte hebben met de landen die eerder voedselarm eten. Afrikanen eten plantaardig vezelrijk voedsel en hebben zelden te kampen met constipatie. In de geïndustrialiseerde landen echter, waar veel dierlijk voedsel gegeten wordt, is dit een vaak voorkomend probleem. De conclusie van hun onderzoek was dat een vezelrijk dieet veel gezonde voordelen heeft. 

De waarde van vezels

Algemeen gezien gebruiken we dagelijks veel minder vezels dan wat aanbevolen wordt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is gemiddeld 30g voor een volwassene. Nochtans bieden die vezels ons tal van voordelen: het is goed voor de vertering, het verlaagt de cholesterol en vermindert het risico op hartziektes.  

Er bestaan twee soorten vezels: oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbaar of onoplosbaar, vezels kunnen niet verteerd worden. Ze hebben beide water nodig om te kunnen werken. 

Onoplosbare vezels nemen het water op en maken onze stoelgang minder hard. Ze stimuleren de darmen waardoor onze voeding sneller door ons verteringssysteem kan bewegen. De onoplosbare vezels vinden we vooral in volkorenproducten en groente met groene bladeren. 

Oplosbare vezels vormen samen met water een soort gelachtige substantie. Deze trekt voedingsresten aan en houdt ze vast. Deze oplosbare vezels bieden ons het meeste voordeel voor de gezondheid. De oplosbare vezels vinden we vooral terug in peulvruchten, fruit en groente. 

De hoeveelheid oplosbare en onoplosbare vezels moet met elkaar in evenwicht zijn. Variatie is dus noodzakelijk!

De voordelen van een vezelrijk dieet

De voordelen halen we het meest uit oplosbare vezels. Deze beschermen tegen hartziektes en kunnen de cholesterol verlagen. Een vezelrijk voedingspatroon kan veel verteringsproblemen voorkomen en zou ook het risico op darmkanker verminderen. 

Wil je meer vezels eten, dan moet dit geleidelijk aan vermeerderd worden in het dagelijkse voedingspatroon. Bovendien is het belangrijk veel te drinken! Minstens 8 grote glazen per dag. 

Vezels zijn gezond, maar je mag niet overdrijven. Te veel kan een tegengesteld effect hebben en zelf leiden tot verteringsproblemen. Wie al vaak darmproblemen heeft of een chirurgische ingreep heeft gehad om gewicht te verliezen contacteert best zijn huisarts om een aangepast plan op te stellen. 

Lees meer over: dieet , diëten , vezelrijk dieet , vezels