Detoxdiëten: is het wel zo gezond?
Je hebt er misschien al eens iets over gehoord: detoxdiëten. Aanhangers van dit dieet zijn ervan overtuigd dat je lichaam af en toe volledig moet kunnen herstellen en het zich dus moet kunnen ontdoen van alle gifstoffen.
Waar of niet?
Een paar keer per jaar je lichaam volledig ontgiften: heeft dat wel zin? Aanhangers van dit dieet geloven namelijk dat onder andere hoofdpijn, vermoeidheid en chronische ziektes ontstaan door de constante aanval van gifstoffen, zoals alcohol, pesticiden en suiker op ons lichaam. Punt is dat je lichaam daardoor inderdaad aangevallen wordt. Maar net daarom heb je een lever en nieren zij proberen namelijk alles netjes te houden en afvalstoffen af te voeren.
Het dieet
Het detoxdieet moedigt mensen aan om terug naar basisvoeding te grijpen en voornamelijk water te drinken en fruit en groenten te eten. Feit is wel dat we veel te weinig water drinken en onze aanbevolen porties groenten en fruit per dag nauwelijks halen. Maar het probleem is dat je dat soort dieet moeilijk langdurig kunt volhouden. Simpelweg omdat het zo basics is. Bovendien word je soms aangespoord om laxerende thee en dergelijke te drinken om het hele proces te versnellen. En daar gaat het goed fout. Je zult eerst veel kilo’s verliezen, maar vanaf het moment dat je terug normaal gaat eten, zullen de kilo’s er snel weer aankomen.
Dokters
Ook artsen staan niet volledig achter dit soort dieet omdat het positieve effect ervan nog steeds niet wetenschappelijk bewezen is. Zo kan hoofdpijn ook verminderd worden door minder cafeïne en alcohol te drinken. Daarnaast verklaren zij het euforische effect waarover sommige volgers van het dieet spreken, als een reactie op uithongering. Je lichaam is er immers niet aan gewend om zo weinig vast voedsel te verwerken. Uiteraard zijn artsen er over het algemeen wel over eens dat minder alcohol, minder junk food en minder roken beter voor de gezondheid zijn. Niet overdadig, maar met mate is hier het codewoord.
Zelf opletten
Als je goed wil diëten, moet je je niet blind staren op het soort voedsel dat je eet. Het gaat er ook om wat je eet en hoeveel je eet. Portiecontrole is hier het belangrijkste. Verder is beweging ook een vereiste: per dag een halfuurtje bewegen en je zult zien dat die kilo’s er niet meer zo snel aankomen. Vermijd het gebruik van laxeermiddelen. Ze kunnen namelijk ernstige schade aan je lichaam berokkenen. Het is ook beter voor je lichaam als je geleidelijk gewicht verliest, zodat het zich ook kan aanpassen. Verlies je te snel te veel gewicht, is de kans trouwens groot dat je het snel terugwint.