Cultuur in Parijs

Parijs en cultuur gaan al eeuwenlang hand in hand. Parijzenaren houden ervan naar het toneel, de opera of de bioscoop te gaan. En dan mogen we de tientallen schitterende kunstmusea die de Franse hoofdstad rijk is nog niet vergeten, om nog niet te spreken over het verbluffende culturele erfgoed waar je in heel de stad van kan genieten.

Het Louvre

Parijs telt heel wat kunstmusea, en daarvan is het Louvre het bekendste. Het Louvre is het grootste museum ter wereld. Kunstliefhebbers hebben er waarschijnlijk een paar dagen voor nodig om hier alles gezien te krijgen. Het beroemdste stuk van de collectie is ongetwijfeld de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

… En andere kunstmusea

Andere bekende Parijse kunstmusea zijn het Centre Pompidou, een toonaangevend centrum voor moderne kunst, het Musée d’Orsay, gevestigd in een schitterend treinstation en het Musée Picasso dat enkele van de beroemdste meesterwerken van de Spaanse kunstenaar herbergt.

Oude en nieuwe opera

Parijs telt twee operagebouden: de Opéra Garnier, het grootste operagebouw ter wereld, dat stamt van het einde van de 19de eeuw en de hypermoderne Opéra Bastille. In beide gebouwen vinden grote opera-, ballet- en muziekvoorstellingen plaats. Ook in andere theaters en in de vele oude kerken vinden vaak muziekopvoeringen plaats. In de verschillende theaters in de stad kun je terecht voor (meestal Franstalige) toneelopvoeringen.

Architectuur in Parijs

Wie van indrukwekkende gebouwen houdt, is in Parijs zeker op de juiste plaats. De Arc de Triomphe, de Sacré Coeur, de Notre-Dame en de Arche de la Défense, allemaal iconische gebouwen van de Franse hoofdstad.

Filmtraditie

De gebroeders Lumière vertoonden hier in 1895 voor de allereerste keer in de geschiedenis een film in het openbaar. De meeste films worden in de originele taal vertoond met Franse ondertitels.

Nuit Blanche

De Nuit Blanche is een groots opgezet kunstfestival dat opgericht werd in Parijs, maar zijn navolging kent in tal van andere wereldsteden. Een nacht per jaar zijn musea, kunstgalerijen en andere culturele instellingen gratis toegankelijk voor het publiek.