Cultuur in Berlijn

Berlijn is op cultureel vlak een van de meest bruisende steden van Europa. De Berlijnse cultuur wordt nog steeds beïnvloed door zowel Oost- als West-Europa, en juist dat maakt de stad zo uniek. De Berlijnse musea zijn wereldklasse, net als de theater- en operaopvoeringen.

Musea

In Berlijn liggen enorm veel kunstmusea, grote, maar ook kleinere. De Alte Nationalgalerie is een museum voor 19de-eeuwse kunst, het Altes Museum huisvest een omvangrijke collectie met veel kunstvoorwerpen uit de oudheid. Het Bode Museum staat bekend om zijn beeldencollectie en zijn verzameling Byzantijnse kunst. De Neue Nationalgalerie is een museum voor moderne kunst. In de Gemäldegalerie vind je ene van de belangrijkste collecties schilderkunst van Europa.

Muziek

Voor live optredens kan je op heel wat plaatsen terecht in Berlijn: van grote stadions over intiemere concertzalen tot knusse jazzclubs. Keuze te over!

Podiumkunsten

Ook op vlak van podiumkunsten is er heel wat te beleven in Berlijn. Als je van klassieke muziek houdt, raadpleeg je best het programma van de Kammermusiksaal der Philharmonie, waar de Berlin Philharmoniker op de planken staat. Ook het Konzerthaus Berlin is een aanrader. Voor hoogstaande opera- en balletvoorstellingen kan je terecht in Staatsoper Unter den Linden en de Deutsche Oper Berlin.

Subculturen

Berlijn, en vooral de artistieke wijk Kreuzberg, staat bekend als de Duitse bakermat van verschillende subculturen. In de jaren ’70 deed de punkbeweging hier zijn intrede. Iets recenter is de hiphopcultuur. Tegenwoordig is echter niet alleen Kreuzberg een artistiek centrum, maar ook wijken als Prenzlauer Berg en Mitte.