Chocoladedieet

Chocolade wordt al sinds de Maya-periode geneeskrachtige werkingen toegeschreven. Ze gebruikten bittere chocolade in speciale rituele dranken die gebruikt werden tijdens religieuze en koninklijke ceremonies.

Het is tot in 1800 een duur product gebleven, alleen betaalbaar voor de rijkste klasse. Na de industriële revolutie in de 19de eeuw werd het voor iedereen betaalbaar en toen Nestlé in 1875 het bekende chocoladepoeder op de markt bracht, werd de laatste drempel overwonnen.
Momenteel zijn er twee bekende diëten in omloop waarbij je chocolade kan eten.

Het dieet

Het Pasta – Popcorn - Chocolade Dieet van Neimark

Ontbijt: keuze uit vers fruit, fruitsalade, volkoren ontbijtgranen met magere melk en aardbeien.
Ochtendsnack: keuze uit popcorn (suiker en zoutvrij)  of fruit
Middagmaal: keuze uit pastasalade, spaghetti of maaltijdsalade. Geen vlees, weinig vet en weinig zout.
4-uurtje: keuze uit popcorn of een suikervrije smoothie
Avondmaal: keuze uit pasta met tomatensaus, volkorenpasta met groenten of gestoomde groenten
Avondsnack: keuze uit popcorn of 30g chocolade.

Gespreid over de hele dag moet je 2 liter water drinken.  

Verboden om te eten:

  • Koffie of cafeïnehoudende dranken
  • Suiker, rozijnen, snoep,  chips en koekjes
  • Olie, gefrituurde producten en oliehoudend voedsel (noten, avocado, kokosnoot)
  • Rood vlees en zuivelproducten

Chocoladedieet van Voak

In het boek van Sally Ann Voak zijn een aantal quizzen opgenomen om te bepalen hoe graag je chocolade eet. Aan de hand van de vraagjes word je ingedeeld in 1 van de 6 groepen en voor elke groep is een dieet ontwikkeld. In grote lijnen bestaat elk dieet uit een ontbijt van 250 kcal, een lichte dubbele lunch bestaande uit 2x350 kcal en een avondmaal van 400 kcal. Afhankelijk van je groep mag je 1x100 kcal chocolade eten of 2x50 kcal op periodes die voor jou het moeilijkste zijn.

De voordelen

Als je graag pasta, popcorn en chocolade eet, zal je zeker aan je trekken komen tijdens het Neimark dieet. Je gewichtsverlies komt er omdat het een dieet is met een laag caloriegehalte en een hoog vezelgehalte. Popcorn bevat veel vezels en ook volkoren pasta is een uitstekende leverancier van vezels. 

Het programma van Voak is een manier om tijdens het eten van de dieetmaaltijden je eetgewoonte te veranderen. Je wordt aangezet om meer te sporten en gezonder te eten. Je krijgt tips om yogaoefeningen te doen. Daarnaast worden nog een aantal meditatietechnieken aangeleerd om je emoties in de hand te houden. Emoties die je vroeger misschien kalmeerde door naar chocolade te grijpen.

Los van deze programma’s staat het vast dat pure, donkere chocolade helpt tegen een hoge bloeddruk en zo het risico op hartklachten vermindert.

Lees meer over: chocolade , chocoladedieet , dieet , pasta , popcorn