Cambridge-dieet

Het Cambridge dieet is een commercieel dieet, dat je zeer weinig calorieën laat eten (minder dan 800 kcal per dag). Het is ontstaan in vermageringsklinieken in Groot-Brittannië. Begin jaren ’80 werden de pijlers van het dieet (vloeibare maaltijden, eetbare poeders en maaltijdrepen) commercieel op de markt gebracht.  Je kan ze gebruiken worden om snel gewicht te verliezen, maar ook in een aangepaste versie om op je goede gewicht te blijven.

Waar en wanneer is het Cambridge-dieet ontstaan?

Een onderzoeker aan de universiteit van Cambridge ontwikkelde het dieet als remedie tegen de steeds toenemende zwaarlijvigheid van de bevolking. Hij zocht een oplossing om mensen gewicht te laten verliezen, zonder te raken aan de spiermassa. Hij ontwikkelde een dieet waarbij het lichaam werd aangezet om vet de verbranden in plaats van snelle suikers. 

Het was een groot succes, al werd in de beginjaren hard gewerkt om de smaak van de poeders, de vloeibare maaltijden en de repen te verbeteren. Momenteel omvat het dieet poeders, repen, korrels en vloeibare maaltijden. Elk van deze maaltijdvervangers moet je zien als substituut van een volledige maaltijd. Je kan de producten enkel via de fabrikant kopen, niet in de supermarkt. Ze zijn op de markt onder de naam ‘Cambridge Food for Life’ producten.

Het dieet

Er zijn twee versies in omloop. Je kan kiezen voor het Amerikaanse of het Britse dieet.

Britse versie

Je mag dit dieet enkel volgen als je ouder bent dan 16 jaar.

  • Voorbereiding: Je moet je voedingsinname drastisch beperking vanaf tien dagen voor je aan het dieet begint.
  • Stabilisatie: Nadat je vier weken enkel de poeders, repen en vloeibare maaltijden hebt gegeten, mag je deze aanvullen met 100g witte vis of gevogelte, een portie platte kaas en een deel groeten. Let wel, deze aanvullingen mogen niet meer dan 790 kcal per dag bedragen. Ben je op het punt gekomen dat je enkel nog kleine hoeveelheden gewicht wilt verliezen, mag je de hoeveelheid kcal optrekken tot 1000 à 1200 per dag. Beslis je toch nog meer gewicht  te verliezen, kan je gerust nog enkele dagen voortdoen zonder deze aanvullingen.  
  • Gewicht behouden: normale voeding met een maximum van 1500 kcal per dag.

Amerikaanse versie

Deze versie is opgesplitst in verschillende programma’s

  • Normaal: Geschikt voor een gewichtsverlies van 1 to 2 kilo per week. Het programma voorziet je van 820 kcal per dag en bestaat uit drie maaltijdvervangers en 1 gewone maaltijd van 400 kcal. Je moet ook 8 à 10 glazen water per dag drinken. Koffie en thee mag je ok drinken, maar niet als vervangers van het te drinken water. Je kan dit programma zo lang volgen als je wilt.
  • Snelle start: Gelijkwaardig met het Britse stabilisatieprogramma. Je wordt wel aangeraden dit maar twee weken vol te houden.
  • Onder toezicht van een dokter: Deze versie wordt aangeraden als je meer dan 15 kilo wilt verliezen, of mensen die met een diëtist werken. Eerst volg je het Britse stabilisatieprogramma en van zodra je op 5 à 7 kilo van je doelgewicht staat, moet je overschakelen naar het normale Amerikaanse Cambridge-dieet.
  • Gewicht behouden: Bij deze versie combineer je maaltijdvervangers en normale maaltijden op zo’n manier, dat je op je gewicht blijft.