Beverly Hills-dieet

Door je voeding in de juiste combinatie en de juiste volgorde te eten kun je gewicht verliezen. Dit is de kern van het Beverly Hills-dieet.

Judy Mazel baseert haar dieet op voedselcombinaties. Het gaat hier niet om wat je eet of hoeveel je eet maar wel om de combinaties en volgorde waarin gegeten wordt. Door voedsel in de misse volgorde te eten, kunnen sommige voedingsstoffen niet meer verteerd worden. Dit leidt tot overgewicht. Het Beverly Hills dieet belooft een blijvend gewichtsverlies van gemiddeld 9 kg in 35 dagen. 

Combinatie en volgorde 

Er zijn vier voedselgroepen: koolhydraten, eiwitten, vet en fruit. 

Deze vier moeten altijd apart gegeten worden. Enkel vetrijke voedingsmiddelen kunnen met alles gecombineerd worden behalve met fruit. Eiwitten en koolhydraten kunnen niet samen gegeten worden. 

De volgorde waarin voedsel gegeten wordt is zeer belangrijk. Fruit wordt steeds apart en voor alle andere consumpties gegeten. Na elk stuk fruit moet je minstens een uur wachten. Zo kan alles goed verteren. Fruit wordt gevolgd door voedsel uit de koolhydratengroep. Daarna kun je eiwitrijk voedsel eten. Je moet minstens twee uur wachten tussen de verschillende voedingsgroepen. De volgorde mag niet doorbroken worden: als je veranderd bent van voedingsgroep kun je pas de volgende dag iets eten van een vorige groep. 

Hoe verser het voedsel hoe beter. Alles met kunstmatige stoffen moet uit je kast. Melk wordt gezien als een eiwitrijk product en kun je dus enkel op bepaalde tijdstippen drinken. Alcohol mag, maar enkel bij koolhydraten. Wijn wordt gezien als fruit en kun je dan ook enkel bij fruit drinken. Champagne mag altijd!

Op sommige dagen worden alle vier de groepen toegelaten, andere dagen worden de ‘maaltijden’ beperkt tot een voedselgroep.

Voor - en nadelen

De doeltreffendheid van dit dieet is niet wetenschappelijk onderzocht. Volgens Mazel kun je eten wat je wilt, als je de richtlijnen strikt volgt. Ze belooft een stabiel gewicht na het 35-dagenplan. Hierbij is het wel de bedoeling dat je de eetgewoonte van het dieet uiteindelijk je leven lang volhoudt.

Het Beverly Hills dieet bevat elementen die gezond zijn voor iedereen: vers voedsel en veel fruit. Dit is zeer gezond voor de vele vitaminen en mineralen. Toch kan de grote hoeveelheid fruit een nare bijwerking hebben: diarree.  

Het dieet speelt niet in op andere aspecten van een gezonde levenswijze zoals voldoende lichaamsbeweging. Het maaltijdplan is niet sterk gevarieerd en er worden per dag slechts kleine hoeveelheden voedsel gegeten. Dit maakt het moeilijk om voldoende vitaminen en andere nodige voedingsmiddelen op te nemen. Bovendien maakt het dit dieet voor vele mensen ongeschikt. Denk je eraan dit dieet te volgen? Raadpleeg dan eerst je huisarts.