Behandeling van COPD

COPD beschadigt de longen zodanig, dat er geen geneesmiddelen bestaan om de ziekte te behandelen. Wel bestaan er medicijnen om de symptomen onder controle te houden, het risico op complicaties te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren. Naast het innemen van de medicijnen is het belangrijk om te stoppen met roken. Zo kan je voorkomen dat de COPD verergert.

Welke medicijnen kunnen worden voorgeschreven?

Bronchodilators

Bronchodilators ontspannen de spieren rond de luchtwegen en verwijden zo de luchtweg. Hierdoor zal de patiënt minder moeten hoesten en makkelijker kunnen ademhalen. De medicijnen worden meestal verkocht in de vorm van een inhalator die dagelijks of occasioneel (bv. tijdens het sporten) moet worden toegediend. 

Inhalatiesteroïden

Corticosteroïden die worden geïnhaleerd, verminderen een ontstoken luchtweg en helpen de COPD-patiënt beter te ademen. Een neveneffect is echter dat de botten zwakker worden en dat het risico op een hoge bloeddruk, cataract en diabetes wordt verhoogd. Daarom worden inhalatiesteroïden slechts voorgeschreven aan personen met ernstige COPD. 

Antibiotica

Antibiotica behandelen niet de symptomen van COPD, maar de bacteriële infecties (bv. acute bronchitis, longontsteking en griep) veroorzaakt door COPD.

Wat als de medicijnen niet genoeg zijn?

Indien medicatie de symptomen niet (genoeg) verlicht bestaat er de optie om een operatie uit te voeren of een therapie toe te passen. 

Longtransplantatie

Indien een patiënt aan een zeer ernstige vorm van COPD lijdt en bovendien aan strikte voorwaarden voldoet, kan er een longtransplantatie worden uitgevoerd. Hierdoor kan je weer beter ademen en een actiever leven leiden, maar niet je levensduur verlengen. Toch moet je er altijd rekening mee houden dat de wachttijd voor een nieuwe long zeer lang is en dat je lichaam de nieuwe long kan afstoten. 

Longcapaciteitvergrotende operatie

Bij deze operatie verwijdert de chirurg kleine delen van het beschadigd longweefsel, waardoor er extra ruimte wordt gecreëerd in de borstholte. Hierdoor kunnen het longweefsel en diafragma beter hun werk doen. Deze operatie is vooral efficiënt op korte termijn, op lange termijn is er geen aanzienlijke verbetering.

Zuurstoftherapie

Zuurstoftherapie kan de hartfunctie, inspanningscapaciteit, mentale helderheid en levenskwaliteit verbeteren door het bloed en de longen van extra zuurstof te voorzien. Bij sommige mensen kan het toedienen van zuurstof zelfs de levensduur verlengen.

Longrevalidatieprogramma

Een longrevalidatieprogramma kan het uitvoeren van alledaagse activiteiten vergemakkelijken en zo de levenskwaliteit te verhogen. Het programma bestaat gewoonlijk uit infosessies over COPD, fysieke training en een aangepast dieet. 

Het beheer van exacerbaties

COPD kan plotse pieken kennen of acute exacerbatie, waarbij de symptomen plots erger worden. Dit kan in sommige gevallen tot longfalen leiden. Raadpleeg daarom steeds een arts als de symptomen plots verergeren. Vooral bij een infectie van de luchtwegen, luchtvervuiling of temperatuurswijziging is er een grote kans op een exacerbatie.