Rokerslong (COPD)

Een rokerslong is zoals het woord het zelf zegt, vaak het gevolg van roken. Toch is een rokerslong niet een aandoening op zich, maar omvat het verscheidene longziektes (chronische bronchitis en longemfyseem). Een rokerslong wordt dan ook in de medische wereld COPD (chronic obstructive pulmonary disease) of chronische obstructieve longziekte genoemd. Het voornaamste symptoom van de ziekte is een luchtwegobstructie waardoor het in- en uitademen bemoeilijkt wordt.

Hoe vaak komt COPD voor?

COPD is één van de meest voorkomende aandoeningen van de luchtwegen die meestal veertigplussers treft. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft COPD zelfs de vierde plaats toegekend in de lijst van de meest dodelijke aandoeningen, voorgegaan door hartaanvallen, kanker en beroertes. Mannen hebben het vaakst te maken met deze aandoening, al is het niet ongewoon dat vrouwen met de aandoening te kampen hebben. Alles hangt af van hoeveel je rookt en hoe lang je al rookt. 

Gevolgen van COPD

COPD is geen ziekte die er plots is, maar is een aandoening die zich opbouwt en erger wordt door de jaren heen. In het begin van de ziekte zal je niet eens merken dat je aan COPD lijdt. Vaak begint het met een rokershoest. Vervolgens zullen de luchtwegen in de longen versmallen waarna de luchtzakjes uiteindelijk permanent beschadigd zullen raken. Hierdoor zal het moeilijk worden om in en uit te ademen en normale activiteiten uit te voeren. Als de toestand verergert en de luchtwegen te smal worden om zuurstof door te laten is er zelfs een verhoogd risico op hartfalen.

Symptomen van COPD

COPD uit zich in vele symptomen die eigen zijn aan een longaandoening. Typische kenmerken zijn een chronische hoest, fluimen en kortademigheid bij lichte inspanningen. Hierdoor wordt COPD vaak verward met astma. Toch is er een groot verschil tussen beide ziektes. De toestand van een astmapatiënt kan opmerkelijk verbeterd worden door het toedienen van medicijnen. Dit maakt dat de astmapatiënt weer normaal ademen en een normale levensverwachting behoudt. Ook is ziekteverloop van astma overwegend gunstig.

Behandeling COPD

COPD daarentegen kent een progressief verloop en is ongeneesbaar. Wel kan het verloop van de ziekte afgeremd worden en kan de ernst van de symptomen verminderd worden om zo de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren. Dit kan door middel van medicijnen, therapie of een operatie, maar in de eerste plaats door te stoppen met roken. Roken is immers de belangrijkste veroorzaker van COPD.