Hoe COPD voorkomen?

COPD kan makkelijk voorkomen worden door enkele gewoontes in je levensstijl te doorbreken.

Stop met roken

Tabaksrook is de grootste veroorzaker van COPD. Stoppen met roken is dan ook de beste manier om COPD te voorkomen. Indien je toch COPD ontwikkeld hebt is het nog steeds raadzaam om te stoppen met roken. Het stoppen met roken vertraagt immers aanzienlijk het ziekteproces. Zelfs als je al vele jaren dagelijks een pakje sigaretten rookt is het niet te laat om het tij te keren. De ziekte kan nooit genezen worden, maar de symptomen kunnen wel aanzienlijk verminderen.

Vermijd ruimtes waar veel gerookt wordt

Niet enkel actief roken kan COPD veroorzaken, passief roken is even schadelijk. 

Vermijd stoffen die schadelijk zijn voor de longen

Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen zullen je hart en longen sterker worden en je ademhaling verbeteren. Wie een goede conditie heeft is minder snel buiten adem. Deze lichaamsbeweging moet opgebouwd worden, zeker als je het niet gewoon bent om te sporten. Start met een aantal minuten per dag en bouw op tot een minimum van 30 minuten per dag. Hoe dit zeker vol voor minstens vijf dagen per week.

Zorg voor een gezond lichaamsgewicht

Niet enkel een goede conditie verbetert je ademhaling, een gezond gewicht draagt hier ook in bij. Hoe meer je weegt, hoe meer je lichaam belast wordt. Hierdoor krijgen je hart en longen het zwaarder te verduren en ben je vatbaarder voor longaandoeningen zoals COPD. 

Eet gezond en gebalanceerd

Een gezond dieet waarin alle noodzakelijk voedingsstoffen aanwezig zijn is belangrijk om je immuunsysteem sterk te houden. Eet dus dagelijks voldoende groenten en fruit en vermijd suikers en vetten.  

Indien je al aan COPD lijdt, zijn er enkele hulpmiddelen die de symptomen van COPD kunnen verlichten: 

Drink voldoende

Slijmen zijn een belangrijk symptoom van COPD. Door veel vocht, en dan vooral water, te drinken kan je de hoeveelheid slijmen beperken.

Gebruik een stoominhalator of luchtbevochtiger

Een stoominhalator of luchtbevochtiger kunnen eveneens ingezet worden om de hoeveelheid slijmen te beperken, maar ook om een geblokkeerd gevoel in de keel te verminderen. Hierdoor wordt het makkelijker om normaal adem te halen.

Raadpleeg een fysiotherapeut

Fysiotherapie kan helpen om overtollig slijm te verwijderen. Een fysiotherapeut zal je oefeningen aanleren die je thuis kan toepassen om de symptomen van COPD draaglijker te maken.

Laat je vaccineren

Als je een COPD-patiënt bent is je lichaam zwakker en ben je vatbaarder om andere ziektes op te lopen. Daarom is het raadzaam om je tegen verscheidene ziektes te laten vaccineren (bv. griep) .