Bananendieet: iedere dag een banaan

Het bananendieet is in Japan al langer een hit. Japan is dan ook de bakermat van het Bananendieet. Het is een eenvoudig, caloriearm dieet. 's Morgens neem je als ontbijt enkel bananen en water. Daarna mag je alles eten wat je wil tot 20 uur. Elke namiddag mag je 1 zoetigheid eten. Er zijn slechts enkele beperkingen: geen ijsjes, zuivelproducten, alcohol of dessert na de maaltijd. Tijdens de maaltijd mag je enkel water drinken.

Bananen en diëten?

De meeste diëten verbieden bananen. Het bananendieet daarentegen is gebaseerd op bananen. Bepaalde enzymen in bananen zouden de vertering versnellen en zo gewichtsverlies teweegbrengen. Vezelrijk voedsel gaat daardoor sneller door het verteringssysteem en zijn hierdoor niet volledig opgenomen in het lichaam. Op die manier sparen we enkele calorieën uit, maar dit is niet genoeg om een spectaculair gewichtsverlies te veroorzaken. Het lichaam bevat bovendien alle nodige enzymen om te verteren. 

Bananen bevatten daarnaast een bepaald type vezel dat je een verzadigd gevoel geeft en de vetverbranding versnelt. Dit onverteerbaar zetmeel wordt niet verteerd. Je vindt het ook in aardappelen, granen en bonen. Deze vezel verhindert soms de vertering van andere koolhydraten. Toch kan dit nog geen reden zijn voor een wonderbaarlijk gewichtsverlies. Bananen zijn wel voedzaam maar hebben geen specifieke eigenschappen wat gewichtsverlies betreft. 

Voor-en de nadelen van het bananendieet

Om gewicht te verliezen, zijn lichaamsbeweging en een gezond eetpatroon nog altijd de belangrijkste elementen. Het Bananendieet legt helemaal geen nadruk op lichaamsbeweging, wat echter een essentieel element is bij gewichtverlies. Het dieet bevat nuttige tips maar ook nutteloze tips. 

Ontbijt is belangrijk. Het dieet stelt een zeer caloriearm ontbijt voor. Het gevaar schuilt erin dat je binnen de drie uur opnieuw honger hebt. Het is dus beter om enkele bananen te mixen met yoghurt. Deze lekkere start van de dag geeft je de hele voormiddag een verzadigd gevoel. Eten wat je wilt tijdens de dag is niet aan te raden. Om caloriearm te eten, focus dan eerder op gezonde voeding die je een verzadigd gevoel geeft zoals bijvoorbeeld veel water en vezels, soep, groente, fruit, magere yoghurt, mager vlees, eieren en noten. Stoppen met eten na 20 uur is zeker aan te raden. 

Er bestaat geen voedsel dat vet verbrandt. Om te vermageren moet je meer calorieën verbranden dan je eet. Een caloriearm dieet kan je snel gewicht doen verliezen, maar het kan er ook snel bijkomen. Let dus op voor het jojo-effect. Uiteindelijk is een gezonde levensstijl, een evenwicht tussen lichaamsbeweging en je gezond eetpatroon, de belangrijkste factor om gewicht te verliezen en je streefgewicht zo goed mogelijk te behouden.