Zwanger worden via IVF

IVF staat voor in vitro fertilisatie en betekent letterlijk “bevruchting in glas”. Dit is het grote verschil met kunstmatige inseminatie: bij IVF gebeurt de bevruchting buiten het lichaam. Zaadcellen en eicellen worden gemengd in een laboratorium, waarna ze terug in de baarmoeder worden geplaatst. Deze methode is erg ingewikkeld en duur, maar voor sommige vrouwen de enige oplossing.

Wanneer je toevlucht nemen tot IVF?

Een koppel kan verschillende redenen hebben om een ivf-behandeling te ondergaan. Vruchtbaarheidsproblemen, zoals endometriose, ovulatieproblemen, sperma dat niet overleeft in de baarmoeder, een te laag aantal zaadcellen, … liggen aan de basis. IVF is echter nooit de eerste poging om deze problemen te omzeilen, pas wanneer andere methodes, zoals operaties en medicatie, niet werken, wordt aan IVF gedacht.

Koppels moeten in gedachten houden dat IVF niet voor iedereen geschikt is. De baarmoeder mag bijvoorbeeld niet met littekenweefsel bedekt zijn. Verder is het ook belangrijk niet te vergeten dat elke vruchtbaarheidsbehandeling kan mislukken.

Wat kan je verwachten?

Het proces verloopt in een aantal stappen. Om te beginnen krijg je als vrouw een hormoneninjectie om de productie van eicellen te stimuleren. In plaats van slechts één eicel per maand, rijpen er nu meerdere eicellen. Daarna krijg je een injectie om de ovulatie te starten. Wanneer de ovulatie gestart is, is het een kwestie van timing. De eicellen moeten op het juiste moment weggehaald worden om een goede ontwikkeling te verkrijgen. Het weghalen van de eicellen neemt slechts 30 minuten in beslag. De volgende stap is het vermengen van de eicellen met de zaadcellen van de man. Eens dit gebeurd is, moet je wachten tot de embryo’s zich beginnen te ontwikkelen om verder te kunnen gaan met de behandeling.

Wanneer de embryo’s tot ontwikkeling komen, worden ze in de baarmoeder geplaatst. Om de kansen van een zwangerschap te verhogen, wordt aangeraden dit met 3 of 4 baarmoeders tegelijk te doen. Het nadeel hiervan is dat je de kans loopt dat meerdere embryo’s zich tot baby’s gaan ontwikkelen. De laatste stap is de zwangerschapstest. Deze wordt afgenomen 2 weken na het einde van de behandeling. Het succes van de behandeling is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de leeftijd en de reden van behandeling.

Overgebleven embryo’s kunnen worden ingevroren voor een eventuele latere zwangerschap, gedoneerd worden aan kinderloze koppels of worden vernietigd.