Kan IVF jou helpen?
In-vitrofertilisatie, afgekort tot IVF, is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting kunstmatig gebeurt in een laboratorium. De slaagkans van de behandeling is niet voor alle vrouwen gelijk. Algemeen beschouwd zijn de vooruitzichten het gunstigst voor jongere vrouwen en vrouwen die donoreicellen gebruiken. Statistieken over het slaagpercentage van IVF-behandelingen worden bijgehouden op nationaal niveau en door verschillende ziekenhuizen. Deze cijfers kunnen je helpen om je eigen vooruitzichten in te schatten.
Wanneer is de slaagkans het grootst?
De kans op succes bij een IVF-behandeling daalt naarmate je ouder wordt. Vooral vanaf de leeftijd van 40 jaar zijn de vooruitzichten aanzienlijk minder optimistisch. Deze vaststelling blijkt niet te gelden voor behandelingen met donoreicellen. Sterker nog: wie werkt met donoreicellen, heeft zelfs een grotere kans op succes dan een vrouw uit de jongste leeftijdscategorie die haar eigen eicellen gebruikt.
Welke andere factoren spelen een rol?
Een lagere leeftijd of het gebruik van donoreicellen kan de slaagkans verhogen, maar dit is niet gegarandeerd. Ook andere factoren spelen mee, zoals de expertise van het ziekenhuis en het laboratorium waar de behandeling plaatsvindt en de aard van je vruchtbaarheidsproblemen. De resultaten blijken bijvoorbeeld beter voor koppels die kampen met mannelijke onvruchtbaarheid dan voor koppels wiens problemen te maken hebben met de kwaliteit van de eicellen van de vrouw.
Hoe kan je je vooruitzichten inschatten?
Je kan je eigen slaagkansen inschatten met behulp van nationale statistieken die rekening houden met leeftijd, eventueel gebruik van donoreicellen en redenen van onvruchtbaarheid. Je moet wel beseffen dat deze cijfers geen ‘voorspelling’ leveren van je eigen slaagkansen. Ze geven je slechts een idee van de gemiddelde vooruitzichten van vrouwen in jouw situatie.
Ook de statistieken van individuele ziekenhuizen zijn interessant om te bekijken. Houd wel steeds rekening met de valkuilen van cijfermateriaal: ziekenhuizen die grotere slaagkansen kunnen voorleggen, werken misschien met koppels met betere vooruitzichten. Bovendien kan een beperkt klantenbestand zorgen voor statistieken die niet representatief zijn voor een grotere groep. Let ook op dat je alleen kijkt naar de cijfers over succesvolle geboortes, want een geslaagde bevruchting en zwangerschap kunnen nog altijd leiden tot een miskraam.