Zona of gordelroos

Herpes zoster, beter bekend onder de namen zona of gordelroos, is een virale ziekte die zich kenmerkt door huiduitslag in de vorm van op waterpokken lijkende blaasjes. De ziekte is het gevolg van een reactivatie van het Varicella zoster-virus, oftewel het waterpokkenvirus.

Symptomen zona of gordelroos

De eerste symptomen zijn pijn en tintelingen op een bepaalde plek op de huid.  De patiënt kan ook last hebben van koorts of een ziek gevoel. Na een paar dagen verschijnen kleine, met vocht gevulde blaasjes, die jeuken en pijnlijk zijn. Dat kan variëren van een paar blaasjes tot tientallen. Een hele week lang kunnen er nieuwe blaasjes bijkomen. De huid is overgevoelig en voelt branderig aan.

Na twee tot drie weken verdrogen de blaasjes en vormen ze korstjes. Deze kunnen kleine littekentjes achterlaten. Soms ontstaat er bij gordelroos ook geen uitslag en heeft de patiënt alleen last van jeuk of pijn.

Zona kan op elk lichaamsdeel voorkomen, maar komt vooral rond de buik en de taille voor. De uitslag vormt vaak een soort van gordel, vandaar de naam gordelroos. Als de gordelroos in de buurt van je oog verschijnt, moet je voorzichtig zijn. Het virus kan het oog infecteren, wat uiteindelijk zelfs tot blindheid kan leiden.

Nadat de uitslag verdwenen is, blijft de huid nog een paar weken vlekkerig. Soms ondervindt de patiënt langer last van klachten zoals jeuk of pijn. Dat is vooral het geval bij oudere mensen.

Oorzaak zona of gordelroos

Gordelroos of zona wordt door hetzelfde virus veroorzaakt als waterpokken, het Varicella zoster-virus.  Als je eenmaal waterpokken gehad hebt, gaat het virus nooit meer helemaal uit je lichaam. het verschuilt zich in bepaalde zenuwcellen. Tot tientallen jaren later kan het virus terug opflakkeren. Dat gebeurt vooral wanneer het immuunsysteem verzwakt is. Zona komt meestal voor bij mensen boven de 60.

Behandeling

Je kan je huid best zoveel mogelijk laten rusten. De blaasjes kan je afdekken met licht wondgaas om schuren te voorkomen. Je mag nog gewoon douchen of in bad gaan.

Als je gordelroos hebt, kan je mensen die nog nooit waterpokken gehad hebben aansteken. Was dus altijd je handen nadat je de blaasjes hebt aangeraakt. De blaasjes blijven besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd. Als de gordelroos in het gezicht verschijnt, zal een behandeling met een medicijn als zovirax® nodig zijn.

Eventueel kan je paracetamol of een andere pijnstiller nemen om de pijn te verzachten. Om de jeuk te verzachten, kan je een crème of zalf aanbrengen.

Voorkomen

Regelmatig in contact komen met kinderen met waterpokken kan het risico op zona verminderen. er is ook een vaccin tegen herpes zoster op de markt, maar dat wordt in Europa maar zelden toegediend.