Oorzaken waterpokken

De oorzaak van water- of windpokken is een besmetting met het varicella-zostervirus. Dit virus behoort tot de familie van de herpesvirussen en verspreidt zich heel gemakkelijk.

Een besmetting kan op twee verschillende manieren plaatsvinden. Ten eerste is er de besmetting via lichamelijk contact, dat wil zeggen via het vocht uit de blaasjes. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je dezelfde handdoek of kleding gebruikt als de besmette persoon.

Ten tweede is er de besmetting via de vochtdruppeltjes van een besmet persoon. Die vindt plaats wanneer een besmet persoon niest of hoest of wanneer je voedsel of drank deelt met een besmet persoon. De incubatietijd, de tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen, bedraagt 10 tot 16 dagen. Patiƫnten zijn besmettelijk tot vijf dagen voor en vijf dagen nadat de eerste rode vlekjes verschijnen. Wanneer de korstjes zich gevormd hebben, zijn ze niet langer besmettelijk.

Het spreekt vanzelf dat waterpokken zich gemakkelijk verspreidt onder personen die zich dicht bij elkaar bevinden. Kinderen die samen in de klas zitten, broers en zusjes, enz. Aangezien iemand al besmettelijk kan zijn voordat de eerste symptomen zich voordoen, is hier weinig aan te doen.

Iemand die de waterpokken gehad heeft, is voor de rest van zijn leven immuun. Het virus blijft wel latent aanwezig in de zenuwcellen van het lichaam. Daar kan het later weer actief worden, wat kan leiden tot gordelroos of zona.