Gevolgen waterpokken

Als je eenmaal water- of windpokken gehad hebt, worden er antistoffen tegen het virus opgewekt. Zo kan je in de toekomst niet nog een keer de ziekte krijgen en word je met andere woorden immuun voor de rest van je leven.

Als je kind waterpokken heeft, moet hij thuisblijven van school of de kinderopvang. Iemand met waterpokken is immers al besmettelijk vijf dagen voor de eerste vlekjes verschijnen, dus als je kind naar school of het  kinderdagverblijf gaat, is het wel raadzaam de leerkrachten, verzorgers en ouders van andere kinderen erover in te lichten. Vermijd ook dat je kind in aanraking komt met zwangere vrouwen of mensen met een verminderde weerstand. Je kind kan terug naar school  of de kinderopvang gaan van zodra de blaasjes zijn ingedroogd. Dan is de ziekte niet langer besmettelijk.

Zwangerschap

Zwangere vrouwen moeten wel heel erg opletten met waterpokken. Een besmetting tijdens de zwangerschap kan er immers toe leiden dat het kindje geboren wordt met aandoeningen. Als je zwanger bent en vermoedt dat je de waterpokken krijgt, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je arts. Die kan je medicijnen voorschrijven. Vrouwen die de waterpokken nog niet gehad hebben op jongere leeftijd, kunnen een vaccin krijgen met antistoffen tegen het virus, zodat het risico op waterpokken zo goed als uitgesloten wordt.

Zona of gordelroos

Bij personen met een lage of sterk verminderde weerstand kan het virus terug komen bovendrijven, maar dan in de vorm van zona of gordelroos (herpes zoster).  Dit is vaak het geval bij oudere mensen. Het  Varicella zoster-virus blijft immers voor de rest van je leven in de zenuwencellen van je lichaam zitten. Dat uit zich in de vorm van blaasjes ter hoogte van een bepaald zenuwgebied. Net als waterpokken is ook zona of gordelroos besmettelijk.

Complicaties waterpokken

Complicaties bij waterpokken zijn zeldzaam, maar kunnen dodelijk zijn. Complicaties die een gevolg kunnen zijn van waterpokken zijn onder meer: bacteriƫle huidinfecties, acute cerebellaire ataxie (coƶrdinatiestoornis ten gevolge van een aandoening van de kleine hersenen) en encefalitis (hersenvliesontsteking).

Bij volwassenen kan de ziekte in zeldzame gevallen leiden tot waterpokkenpneumonie. Dat kan zware ademhalingsproblemen veroorzaken en in bepaalde gevallen zelfs dodelijk zijn. Andere complicaties zijn longontsteking en ontsteking van het zenuwstelsel.