Symptomen waterpokken
Een kind dat de waterpokken zal krijgen, voelt de eerste dagen voor de ziekte uitbreekt meestal niet veel. Het zal hoogstens wat lichte koorts, hoofdpijn, keelpijn en op verkoudheid lijkende verschijnselen vertonen. Een volwassene daarentegen zal twee tot drie dagen voor het uitbreken van de ziekte al griep- en verkoudheidsymptomen vertonen. Zo bijvoorbeeld lusteloosheid, koorts, verlies van eetlust, keelpijn, hoesten en geïrriteerde ogen.
Na twee tot drie dagen verschijnen de kleine, jeukende, rode vlekjes, die zich verder zullen ontwikkelen tot kleine, met vocht gevulde blaasjes met een rode achtergrond. Die blaasjes komen over het hele lichaam voor, zelfs op het met haar bedekte hoofd. De eerste blaasjes verschijnen meestal in de nek of op de romp. Iemand met waterpokken kan tientallen tot zelfs honderden blaasjes hebben.
De blaasjes drogen na enkele dagen uit en vormen korstjes die littekens kunnen nalaten. Maar terwijl de korstjes zich vormen, komen er steeds nieuwe rode vlekjes bij. Zo kan je tegelijkertijd vlekjes en blaasjes op je lichaam hebben. Die vlekjes en blaasjes jeuken verschrikkelijk. Probeer je kind er niet aan te laten krabben, want anders zullen ze later littekens vormen. De blaasjes drogen uiteindelijk uit en vormen korstjes. De periode tussen het verschijnen van de eerste vlekjes en het indrogen van de laatste blaasjes duurt gemiddeld tien dagen.
De blaasjes gaan gepaard met een slechte eetlust, koorts, huilerig- en hangerigheid. De koorts kan oplopen tot 40°C, maar er zijn ook patiënten die helemaal geen koorts krijgen. Bij volwassenen zijn de symptomen zwaarder dan bij kinderen. Zij kunnen in het algemeen veel pijn ervaren, zware hoofdpijn en hoge koorts krijgen. Ook kinderen met een verzwakte weerstand, bijvoorbeeld kankerpatiëntjes, kunnen zwaardere symptomen vertonen. Kinderen genezen meestal vlot zonder bijwerkingen, maar volwassenen lopen risico op complicaties, zoals longontsteking, middenoorontsteking, enz.