Behandeling waterpokken

Waterpokken genezen vanzelf. Er is dus geen speciale behandeling nodig. Aangezien waterpokken veroorzaakt wordt door een virus, heeft een behandeling met antibiotica niet veel zin.

Het is wel belangrijk dat de blaasjes niet kapot gekrabd worden. Daar komen immers littekens van. Probeer dit aan je kind duidelijk te maken. Baby’s of kindjes die nog te jong zijn om dit te begrijpen kan je handschoentjes aandoen.

Uitzieken is bij waterpokken de boodschap. Mentholpoeder of een lotion op basis van lotio alba kunnen de jeuk helpen verzachten. Verder kan ook het nemen van een koud bad de jeuk verzachten. Als je ook waterpokken in je mond hebt,  kan je best licht en mals voedsel eten.  Vermijd pikant, zout, zuur of hard eten. IJsjes of koude drankjes zijn wel goed.

Om lichte koorts te bestrijden, kan je een koortswerend middel als paracetamol of ibuprofen nemen. Een kind dat de waterpokken heeft, kan je best geen aspirine geven. Dat kan in zeldzame gevallen namelijk leiden tot een ernstige aandoening van de hersenen, het syndroom van Reye. Bij ernstige ziekteverschijnselen of hoge koorts moet je de huisarts raadplegen. In dat geval kan er immers een infectie zijn opgetreden.

Lees meer over: blaasjes , jeuk , koorts , waterpokken , wijnpokken , windpokken