Werking zone-dieet

Hoe werkt het Zone-dieet?

Diëten is niet altijd gemakkelijk, er is wilskracht voor nodig. Het Zone-dieet vormt hier geen uitzondering op. Het Zone-dieet kun je beter beschouwen als een levensstijl dan als een dieet. Diëten zijn vaak maar iets tijdelijks, maar het Zone-dieet moet je je hele leven volhouden.

Het Zone-dieet is erop gericht de balans te bewaren tussen de insuline, die zorgt voor de opslag van vetten in je lichaam, en glucagon dat de vetten vrijlaat voor gebruik. Insuline verhoogt de bloedsuikerspiegel, terwijl glucagon deze juist verlaagt.

Om dit evenwicht te bereiken moet je volgens dokter Barry Sears, de uitvinder van het dieet, enkel maaltijden eten die bestaan uit 30% proteïnen, 30% vetten en 40% koolhydraten.

De proteïnerijke voedingsmiddelen die je tijdens het dieet consumeert, zouden een portie moeten innemen die even groot is als je handpalm. Wat de koolhydraten betreft, kies je best voor koolhydraten die rijk zijn aan vezels, zoals groenten en fruit. Rijst, brood en andere koolhydraten moet je enkel in kleine porties  consumeren, want deze zorgen voor een stijging van de bloedsuikerspiegel.

Binnen het uur nadat je bent opgestaan zou je je eerste maaltijd al moeten eten. Daarna moet je om de vier tot acht uur een maaltijd eten, of 2,5 uur na een tussendoortje. Dagelijks moet je ook minstens acht glazen water consumeren. Dagelijks zou je minstens een halfuur aan lichaamsbeweging moeten doen.

Als je je aan deze maatregelen houdt, pas je het Zone-dieet correct toe.