Het Zone-dieet en gezondheid

Ziektes voorkomen

Het Zone-dieet claimt dat het bepaalde ziektes zou voorkomen.

Diabetes (type II)

Diabetes type II komt voor bij mensen bij wie de lichaamscellen minder gevoelig zijn voor insuline. Het lichaam moet dan extra insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Daardoor kan er sprake zijn van een overproductie van insuline en kan de productie verminderen of zelfs stilvallen. Obesitas zou een belangrijke oorzaak van de ziekte zijn.

Als je het Zone-dieet volgt, eet je vooral voedsel met een lage glycemische index, dat de bloedsuikerspiegel niet doet stijgen. Verder wordt ook de consumptie van verzadigde vetten en van calorieën beperkt. Zo zul je gewicht verliezen en zal het risico op diabetes afnemen.

Cardiovasculaire ziekten

Cardiovasculaire ziekten kennen verschillende oorzaken, onder andere het cholesterolgehalte in het bloed, de ‘slechte’ cholesterol die afkomstig is van verzadigde vetzuren. Dat kan arteriosclerose of zelfs een hartaanval tot gevolg hebben. Tijdens het Zone-dieet eet je alleen onverzadigde vetten, die weinig slechte cholesterol bevatten.

Risico’s

Voor de meeste mensen zal de verhoogde inname van proteïnen geen gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Maar voor mensen die een nierziekte hebben of bij wie nierziekten voorkomen in de familie, kan het Zone-dieet een gevaar opleveren.

Vrouwen zouden minstens 1200 calorieën moeten binnenkrijgen, mannen 1500. Anders bestaat er een risico op voedingstekorten.