Waarin vind je omega 3-vetzuren?

Doorwinterde dieetfans horen het misschien niet zo graag, maar een leven zonder vet is ongezond. Omega 3  vetten zijn zelfs essentieel. Wij vertellen je wat ze zijn, waarom je ze niet kan missen en waar je ze terug kan vinden.

Essentiële vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn een groep meervoudig onverzadigde vetten. Wat ze precies zo essentieel maakt, is dat ze de enige manier zijn om vitaminen A, D, E en K binnen te krijgen. Je lichaam kan deze vetzuren met andere woorden dus niet zelf aanmaken, en zal ze uit je voeding moeten halen.  

De belangrijkste Omega 3-vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA),  docosohexaeenzuur (DHA) en alfa-linoleenzuur (ALA). Eigenlijk is enkel  ALA écht essentieel, het enige vetzuur dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken. EPA en DHA kunnen wel door het lichaam zelf voortgebracht worden, namelijk uit ALA dat als “stamstof” functioneert. Die omzetting van ALA naar EPA en DHA gebeurt echter maar zeer moeizaam. Concreet komt het er dus op neer dat je EPA en DHA best ook voldoende via je voeding naar binnen kunt krijgen. 

Waar je ze kan vinden

ALA treffen we voornamelijk aan in groene bladrijke groenten. Dan denken we onder meer aan spinazie, waterkers en peulvruchten. Maar ook plantaardige oliën zoals kool- en lijnzaadolie, walnotenolie, tarwekiemolie en sojaolie zijn rijk aan dit vetzuur. Jammer genoeg zijn dit oliën die we vaak, onbewust, te weinig opnemen. 

EPA en DHA vinden we dan weer terug bij allerlei vissoorten, in het bijzonder bij vette vissoorten. Zo hebben paling, haring en tonijn een grote concentratie aan laatstgenoemde vetzuren.  Ook schaal- en schelpdieren zoals mosselen, kreeft en scampi’s zijn zeer efficiënt. Ben je echter niet zo een visliefhebber, dan bestaan er uiteraard nog altijd visolie-capsules bij wijze van voedingssupplement.

De voordelen

Als eerste, en tevens meest bekende voordeel kan de gunstige invloed op hart- en bloedvaten vermeld worden. Daarnaast is Omega 3 een goede beschermer tegen nierziektes, ontstekingziektes en geestesziektes. Hierbij dient echter wel opgemerkt te worden dat deze laatste conclusies zijn voortgekomen uit een beperkt aantal studies, en dus nog niet algemeen erkend worden. Voorts speelt Omega 3 een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het gezichtsvermogen alsook bij de voorkoming van kanker, diabetes en vroeggeboortes. Dat Omega 3 een positief effect zou hebben op het intelligentieniveau is daarentegen nog niet bewezen.

Lees meer over: omega 3 , omega 3-vetzuren , vetzuren