Omega 3-vetzuren
Omega 3-vetzuren is een verzamelnaam voor de vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dat zijn vetzuren die niet door het lichaam aangemaakt worden en dus opgenomen moeten worden via de voeding.
Omega 3-vetzuren
De volgende eetwaren bevatten veel omega 3-vetzuren
- Vette vis (makreel, zalm, haring…)
- Noten
- Groene groente
- Schelpdieren
- Sojabonen
- Walnoten en walnootolie
- Vlaszaad en lijnzaad
Positieve effecten
Omega 3-vetzuren zouden een positieve invloed hebben op hart- en vaatziekten, diabetes en ontstekingsreacties. Ze zouden ook vroeggeboortes kunnen voorkomen.
Onverzadigde vetten hebben een positief invloed op je cholesterolgehalte, verzadigde vetten een negatief, omega 3- vetzuren hebben er geen effect op.
Hoeveel omega 3-vetzuren moet je eten?
Een volwassene zou ongeveer 450 milligram omega 3-vetzuren per dag moeten eten. Omdat vis een belangrijke bron is van omega 3-vetzuren, raadt men aan om minstens tweemaal per week vis te eten. Vette vis is natuurlijk het best. Een paar voorbeelden van vette vis zijn: zalm, haring, poon en sardines. In magere vis als koolvis en kabeljauw zitten minder grote hoeveelheden EPA en DHA.