Onverzadigde vetten
Onverzadigde vetten zitten vooral in plantaardige producten, maar ook in vis en noten. Voorbeelden van voedsel dat veel onverzadigde vetzuren bevat:
- Plantaardige olie, zoals olijfolie, arachideolie, maïsolie, slaolie, zonnebloemolie en sojaolie
- Margarine en halvarine
- Vette vis (zalm, makreel, sardine, haring…)
- Noten (walnoten, pinda’s, amandelen, cashewnoten…)
- Donkergroene bladgroente
Kenmerken
Onverzadigde vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur. Ze hebben een omgekeerd effect van verzadigde vetten. Onverzadigde vetten brengen je gehalte aan slechte cholesterol naar omlaag en hebben een positieve invloed op je goede cholesterol. Ze zijn dus goed voor je hart- en bloedvaten.
Hoewel al deze producten minder verzadig vet bevatten, zit er in totaal vaak evenveel vet in als in andere producten. Gebruik ze daarom met mate, als plaatsvervanger van producten met veel verzadigd vet.